9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Creștere a salariului mediu net, în luna iunie. Cei mai bine plătiți,...

Creștere a salariului mediu net, în luna iunie. Cei mai bine plătiți, angajații în domeniul IT

Salariul mediu net a crescut, în luna iunie, cu 15 lei, ajungând, astfel, la 2.078 lei. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – 5.295 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1.251 lei, informează Agerpres.

Câștigul salarial mediu nominal brut a urcat la 2.874 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna mai 2016.

„În luna iunie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, informează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, cu 14,5%, în activități de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, cu 10%-12,5%, în telecomunicații, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități industriale, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente — între 6% și 8%, în extracția minereurilor metalifere, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacții imobiliare, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului — între 3% și 4,5%.

Cele mai importante scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi terestre și transporturi prin conducte, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transport, industria metalurgică — între 3% și 5% și între 1,5% și 3% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (0,2%), respectiv ușoare scăderi în învățământ (-0,7%) și sănătate și asistență socială (-0,4%).

Astfel, în învățământ câștigul salarial mediu net era de 1.932 lei, în iunie, iar în sănătate și asistență socială de 1.969 lei.

„Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice’, precizează INS.

Cele mai citite

Mă gândesc să sap o groapă/Pentru cei care mă sapă!

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone e binedispus într-o frumoasă duminică de primăvară! Postează pe facebook un mesaj tonic, pe care-l parcurgem amuzați....
00:00:35

VIDEO. Haos în Gaza! Oamenii se calcă în picioare după ce un camion cu ajutoare a intrat în oraș

Sute de oameni s-au urcat pe un camion de ajutoare care transporta saci cu făină în orașul Gaza sâmbătă (2 martie). Mai mult de...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă