Persoanele care realizeaza un venit brut anual echivalent cu cel putin 4 salarii medii brute, exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi obligate sa contribuie lunar la sistemul public de pensii, se arata in proiectul legii privind sistemul unitar de pensii, informeaza Newsin.
Astfel, toate persoanele care realizeaza aceste venituri din profesii liberale vor fi obligate sa plateasca lunar contributii de asigurari sociale "in limita unui plafon minim reprezentat de valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizarii unice si un plafon maxim care nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a cinci salarii medii brute", se arata in proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice facut public marti de Ministerul Muncii.
Printre cei care vor trebui sa se asigure obligatoriu in sistemul public de pensii se numara "administratorii sau managerii care au incheiat contract de administrare sau de management, asociatii, membrii ai asociatiilor familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora si persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare".
Proiectul de lege prevede ca toate persoanele care realizeaza venituri echivalente cu cel putin patru salarii medii brute si care au cel putin 18 ani, vor fi obligate sa se asigure la casa teritoriala de pensii pe baza unei declaratii individuale de asigurare, ce trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incadrarii.
Totodata, actul normativ prevede obligatia platii unei contributii lunare la bugetul asigurarilor sociale si pentru cei care "isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numiti in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului".
In sistemul public de pensii vor intra obligatoriu si persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, funtionarii publici, cadrele militare in activitate, politistii si functonarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Pe de alta parte, avocatii si "personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public" vor putea alege daca vor contribui sau nu la sistemul public de pensii.
Proiectul de lege mai prevede inasprirea conditiilor de acordare a pensiilor anticipate, prin "cresterea penalizarii acordate la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare".
"Anticiparea nu poate sa depaseasca 60 de luni (5 ani) fata de varsta standard de pensionare, iar penalizarea maxima devine 45% fata de 30% in prezent", se arata in document.
De asemenea, proiectul de lege prevede ca acordarea gradului III de invaliditate, in cazul persoanelor cu boli obisnuite sau accidente nelegate de munca, sa se faca numai dupa implinirea varstei de 45 de ani. "Celelalte persoane din aceasta categorie pot beneficia de recalificare si reinsertie profesionala", se specifica in expunerea de motive a legii.
Ministerul Muncii sustine ca masurile propuse in proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice va avea ca efect cresterea numarul de contribuabili in acest an cu circa 244.000, prin integrarea in sistemul public de pensii a "cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale precum si prin atragerea de noi contribuabili din categoria liberilor profesionisti, avocati si personal clerical (culte recunoscute de lege si neintegrate in sistemul public de pensii)".
Totodata, reprezentantii Ministerului Muncii mizeaza pe reducerea numarului de pensionari in 2010 cu aproape 253.000 de persoane, ca urmare a "masurilor de modificare a varstelor de pensionare precum si de descurajare a accesului la pensionarea anticipata si de invaliditate".