Compania OMV Petrom a majorat luni preţul benzinei cu 6 bani/litru. Scumpirea vine după ce în urmă cu două săptămâni alte două mari companii Rompetrol şi Lukoil au aplicat o majorare de 14 bani, respectiv 13 bani pe litru.
Cu doar câteva zile în urmă, Ministerul Economiei a chemat la negocieri cele mai mari patru companii petroliere din România încercând introducerea unui preţ de referinţă unic pe piaţa combustibililor. Formula care ar urma să se aplice pentru preţul carburanţilor ar avea ca efect o variaţie de doar 5% a tarifelor la pompă.
Preţ de referinţă unic pentru combustibili
Trebuie menţionat că şi în aprilie anul trecut, când creşterea preţului benzinei risca să dea naştere unor tensiuni sociale, guvernanţii au avut intenţia îngheţării preţurilor la pompă, după modelul adoptat în ţara vecină Bulgaria. Dezbaterile din Parlament pe această temă au rămas însă fără nici un rezultat.
Cum vor evolua însă preţurile la benzină şi motorină în următoarea perioadă? Atingerea pragului psihologic de 6 lei/ litru ar putea influenţa cumva comportamentul consumatorilor în următoarele luni?
Constantin Tampiza, consilierul preşedintelui Lukoil susţine că estimări ale evoluţiei preţurilor la combustibili se pot face doar în contextul unei analize a situaţiei geopolitice. Situaţia pe piaţa benzinei, este de exemplu una critică dacă ne referim de exemplu la rafinăria RAFO unde nu este încă un plan de investiţii.
„Formula despre care se tot vorbeşte că se va aplica pentru preţul combustibililor nu este încă acceptată de toţi. Rămâne de discutat”, a declarat Constantin Tampiza.
Preţul carburanţilor, în creştere
Analiştii economici apreciază că luând în calcul evoluţiile internaţionale, nu este exclus ca în următoarele luni să avem creşteri ale preţului petrolului.
Dacă la primele scumpiri ale benzinei de la începutul anului, existau unele proteste ale posesorilor de autovehicule, cel puţin în ultima lună nimeni nu a mai spus nimic, afirmă reprezentanţii transportatorilor.
Oficialii UNTTR spun că în următoarele luni preţul combustibilor va creşte având în vedere că în România benzina şi motorina sunt printre cele mai ieftine din Europa.
De asemenea, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport a declarat că „doar o eventuală plafonare a preţurilor la pompă” ar putea opri scumpirile.
„Discuţiile despre preţul unic de referinţă la combustibili, în perioadă preelectorală par să fie doar o mişcare de imagine a guvernanţilor. La negocieri nu a fost invitat nici un reprezentant al consumatorilor ci doar marii producători”, a menţionat Augustin Hagiu.