În ultimele zile, casele de pensii din toată ţara au fost luate cu asalt de oameni, atât din sectorul de stat, cât şi din cel privat, care îşi depun dosarele pentru pensionare anticipată. În faţa ameninţărilor cu tăierea salariilor cu 25% şi cu noua lege a pensiilor, oamenii preferă să se pensioneze înainte de a împlini vârsta legală. În Constanţa şi Olt numărul acestor cereri s-a triplat, în Timiş s-a dublat.
Cererile de pensionare anticipată se depun cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Vârsta minimă la care se poate solicita pensionarea anticipată în acest moment este 55 de ani la femei şi 60 de ani la bărbaţi.
Numărul cererilor de pensionare anticipată s-a triplat, de la începutul lunii mai, în judeţul Constanţa, de la o medie lunară de aproximativ 100, la peste 330, transmite NewsIn.
“De pe 1 mai şi până astăzi au fost înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa un număr de 333 de cereri de pensionare anticipată”, a declarat, vineri, Cristina Mutiş, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Faţă de o lună normală, numărul de cereri este aproape triplu. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent au fost depuse, în medie, lunar, 100 de cereri. Cu excepţia lunii mai, spune Cristina Mutiş, cele mai multe cereri, puţin peste 140, au fost depuse în luna februarie.
Reprezentantul Casei Judeţene de Pensii Constanţa a precizat că până acum la sediul instituţiei nu a sosit nicio informare oficială despre interzicerea sau limitarea dreptului la pensionare anticipată.
Angajaţiidin sistemul bugetar din Olt au luat cu asalt în ultimele zile Casa Judeţeană de Pensii Olt, pentru a-şi depune dosarele de pensionare anticipată, după anunţatele măsuri de reducere a veniturilor bugetare.
”În primele trei luni ale acestui an şi-au depus dosarele pentru a ieşi anticipat la pensie 170 de persoane, iar în aprilie numărul solicitărilor a fost de 50. În luna mai s-a înregistrat un aflux de solicitări pentru ieşirea anticipat la pensie. În primele 20 de zile au fost depuse 152 de dosare de către persoanele angajate care doreau să iasă la pensie anticipată sau parţial anticipată. Preconizăm că până la finele lunii vom înregistra aproape 250 de astfel de solicitări”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Olt, Silvia Drăghici.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Olt a declarat că solicitările cele mai multe pentru pensie anticipată sunt depuse de angajaţii instituţiilor care au prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) acordarea de salarii compensatorii. ”Angajaţii din învăţământ cei de la Poştă dar şi din alte domenii au prevăzut în CCM primirea între 3 şi 5 salarii la pensionare. Oamenii se grăbesc să iasă ca să nu le piardă de luna viitoare când, potrivit declaraţiilor făcute, se vor interzice drepturile băneşti în plus la pensionare, ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuierilor bugetare”, a mai afirmat Drăghici.
Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Olt, se constată şi o uşoară creştere în ceea ce priveşte numărul solicitărilor de pensionare pe motive medicale.
Potrivit Silviei Drăghici, anula în judeţul Olt ies la pensie pe motive medicale aproximativ 1.600 de persoane. În judeţul Olt sunt, potrivit statisticilor CJP Olt, 133.000 de pensionari, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât cel al angajaţilor.
Numărul celor pensionaţi anticipat reprezintă 35% din totalul pensionarilor înregistraţi, iar cel al pensionărilor medicale se ridică la peste 10% din totalul celor care primesc pensie.
Potrivit ultimului recensamant, in judetul Olt traiesc 480.000 de persoane.
Casa Judeţeană de Pensii Cluj a înregistrat în luna mai o creştere cu peste 100% a cererilor de pensionari anticipate, un număr de 357 de astfel de dosare fiind depuse luna aceasta, faţă de media de 150 pe care o înregistrează de obicei instituţia.
„În medie, lunar, la Casa Judeţeană de Pensii Cluj se înregistrau circa 150 de cereri, iar în luna mai, până la ora actuală, s-au înregistrat 357. În săptămâna 3-7 mai au fost depuse 54 de dosare de pensionare anticipată, în săptămâna 10-14 mai – 123 de dosare, iar săptămâna aceasta – 179 de cereri. Dosarele provin de la persoane din mediul privat şi de la stat, dar şi de la persoane care beneficiată acum de şomaj”, a declarat vineri, pentru NewsIn, Gergeta Someşfălean, purtătorul de cuvânt al CJP Cluj.
Cea mai mare creştere a cererilor s-a înregistrat la sediul din Cluj-Napoca al instituţiei – CJP Cluj mai are două case locale în judeţ, în municipiile Turda şi Dej – unde în ultimele două săptămâni s-a observat o triplare a cererilor privind pensionarea anticipată, doar în ultimele două săptămâni venind 255 de astfel de cereri la sediul instituţiei.
“Dosarele de pensie anticipată depuse la sediul instituţiei din Cluj-Napoca au fost în săptămâna 3-7 mai în număr de 47, în perioada 10-14 mai – 110 dosare, iar în săptămâna în curs avem deocamdată 145 de dosare depuse”, a mai spus Someşfălean.
În judeţul Cluj au fost înregistraţi în luna martie 161.188 de pensionari, la care se adaugă pensionarii din agricultură – 20.988.
Zeci de bugetari de la Primăria Vaslui au solicitat pensionarea anticipată, înainte ca salariile să le fie diminuate de la 1 iunie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Vaslui, Clitemnestra Tofan, 17 funcţionari publici şi patru asistente medicale de la cabinetele şcolare au depus dosare de pensionare anticipată. “Primăria Vaslui va rămâne fără 17 salariaţi şi patru asistente de la cabinetele şcolare. Mulţi dintre cei care au solicitat pensionarea sunt oameni cu experienţă de peste 30 de ani, asta reprezintă un pericol pentru derularea investiţiilor, majoritatea fiind specialişti în domeniu. Va fi foarte să îi înlocuim, mai mult, posturile rămân blocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, Clitemnestra Tofan.
Ameninţaţi cu diminuări salariale ori reduceri de personal, funcţionarii publici susţin că dacă ar aştepta sa iasă de drept la pensie, ar încasa lunar doar câteva sute de lei, după ani de zile de muncă la stat. “În condiţiile actuale şi cum se aude de la Guvern că ne diminuează toate sporurile, am hotărât că decât să ies cu o pensie de 600-700 de lei în 2012, mai bine pensie anticipată. Chiar dacă voi suporta penalităţile de rigoare, oricum o să am o pensie, cred eu, mai bună decât retribuţia sau salariul pe care îl vom primi în continuare”, a declarat Dumitru Ciortan, inspector la Primăria Vaslui, cu o vechime de 39 de ani, în câmpul muncii.
Guvernul interzice pensionarea anticipată începând cu 1 iunie pe timp de cel puţin şase luni, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, şi a decis reducerea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, se arată în memorandumul suplimentar de înţelegere între UE şi România.