20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineZiua internaţională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internaţională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

În 2019, mesajul transmis de Ziua internaţională a lumânărilor aprinse, care se marchează la 19 mai, este “Intensifying the fight for Health and Rights!”, conform Agerpres.

Ziua internaţională a lumânărilor aprinse nu se rezumă doar la a aduce un omagiu celor răpuşi de boală, ci este o campanie de mobilizare pentru a facilita accesul la diagnosticare şi la tratament pentru cei bolnavi şi, totodată, pentru a le asigura acestora condiţii de viaţă mai bune.

Marcarea acestei zile este un eveniment la nivel global, care are ca scop manifestarea solidarităţii cu persoanele infectate cu virusul HIV, dezvoltarea metodelor de prevenire a infectării, reducerea fenomenelor de stigmatizare şi discriminare a persoanelor cu HIV, precizează sursa citată.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), HIV/SIDA rămâne una dintre cele mai mari provocări mondiale în ceea ce priveşte sănătatea omenirii, mai ales în ţările subdezvoltate, în curs de dezvoltare sau mediu dezvoltate. Datorită rezultatelor avansate în terapia cu antiretrovirale, multe persoane cu HIV pot avea o viaţă mai bună şi o speranţă de viaţă mai mare.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), de la instituirea sa, în 1992, oferă servicii de prevenire HIV/SIDA şi a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile se desfăşoară în fiecare an, nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele în care ARAS are filiale: Constanţa, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Bacău, Timişoara.

Centrul de Sănătate ARAS a luat fiinţă la initiaţiva Asociaţiei Române Anti-SIDA, cu contribuţia profesioniştilor care, cu experienţă şi dedicaţie, abordează sănătatea ca pe un întreg.
Două dintre principiile directoare ale centrului sunt respectarea confidenţialităţii şi lipsa discriminării etnice, de gen sau de orientare sexuală. Obiectivul Centrului de Sănătate ARAS este acela de a dezvolta servicii de sănătate cu scopul de a oferi suport, consiliere şi cunoaştere specializată oamenilor pentru a trăi în armonie. De asemenea, este promovată prevenţia, punând la dispoziţie publicului larg posibilitatea testării şi consilierea HIV, HBV (hepatita de tip B) şi HCV (hepatitat de tip C), precizează site-ul http://www.centrularas.ro/.

SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor în 1981. De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe ţări, care se răspândeşte în mod activ.

Reţeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV a fost fondată în 1986, cu birouri în Amsterdam, Olanda şi Cape Town, Africa de Sud. Misiunea sa este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV din întreaga lume prin facilitarea accesului echitabil la tratament, îngrijire şi asistenţă socială.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă