10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAldineStolojan: Opinia PNL privind convergenţa cu zona euro e contrară intereselor României

Stolojan: Opinia PNL privind convergenţa cu zona euro e contrară intereselor României

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan afirmă că România are interesul și obligația de a îndeplini criteriile pentru aderarea la zona euro, apreciind că opinia liberalilor, care nu susțin convergența economică și fiscală cu țările din zona euro, este "contrară intereselor României".

"Interesul României și obligația României potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană este să îndeplinească toate criteriile pentru a adera la zona euro", a afirmat europarlamentarul Theodor Stolojan, joi, într-o conferință de presă la Ploiești, transmite Mediafax.

Întrebat ce părere are despre declarația europarlamentarului PNL Adina Vălean, care a afirmat recent că România "se simte foarte bine în afara zonei euro" și că liberalii nu sunt interesați de convergența economică și fiscală a României cu țările din zona euro, Stolojan a catalogat drept "contrar intereselor României" acest de punct de vedere.

Stolojan a susţinut că, menţinându-se în afara zonei euro, România ar rămâne "la periferia deciziilor importante".

"Un asemenea punct de vedere e contrar intereselor României. La ora actuală există o evoluție și o presiune în Uniunea Europeană pe care noi nu o dorim, românii, fiind încă stat membru în afara zonei euro, o presiune de a se individualiza zona euro mult mai mult decât ceea ce înseamnă în ansamblu Uniunea Europeană din punct de vedere al guvernanței economice, din punct de vedere al dezvoltării Uniunii Europene. Există chiar propuneri ca Parlamentul European să constituie așa, un fel de subdiviziune, fel de Parlament European în cadrul Parlamentului European numai pentru zona Euro. Sigur, noi ne vom împotrivi, ca stat membru, la așa ceva. Dar nu putem să trecem cu vederea că cele mai importante decizii care se iau la ora actuală în Uniunea Europeană se referă foarte mult la zona Euro și dacă România dorește să rămână foarte mult în afara zonei Euro rămâne, vrând nevrând, la periferia deciziilor importante care se iau de către cei care sunt în zona euro dar care ne afectează în mod direct și pe noi", a spus Theodor Stolojan.

Săptămâna trecută, europarlamentarul Adina Vălean a afirmat, într-o conferință de presă la Ploiești, că în opinia sa România se simte "foarte bine" în afara zonei euro și că susține adoptarea de politici diferențiate la nivel european pentru zona euro și pentru zona non-euro.

Vălean preciza că nu militează pentru intrarea țării noastre în zona euro și nici pentru convergență economică și fiscală cu statele din zona euro întrucât acest lucru ar duce la creșterea taxelor și impozitelor.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă