7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAldineReporter pentru o zi în „Jurasicul din Carpați“, cu dinozauri, aventură și......

Reporter pentru o zi în „Jurasicul din Carpați“, cu dinozauri, aventură și… civilizație!

Alegeți, totuși, muntele. E cu mult mai sus față de nivelul mării, e mai curat și mai civilizat. Vă propunem un weekend într-un parc inedit, cultural și educativ, populat de dinozauri.

Suntem la Dino Parc Râșnov – un spațiu spectaculos, pe lângă răcoarea, aerul și mediul curat asigurate de mama natură, și încă păstrat de turiști. 100 de reproduceri, la scară naturală, ale celor mai titanice reptile și mamifere preistorice, care au trăit în vremurile de demult, le zărești ridicându-și capul deasupra copacilor sau răscolind desișurile ascunse.

Unele au trăit și pe teritoriul României de astăzi, în Țara Hațegului sau în altă parte. Orice exponat este însoțit de un panou de prezentare, fiind explicat științific, pe perioade istorice, specie, particularități și regiune. De remarcat acuratețea realizării exponatelor, dar și amplasarea. Ai zice că sunt vii și, odată intrat acolo, ai impresia că tu ești în plus, ele sunt în mediul lor natural. Ascunși prin râpe, dinozaurii se mișcă, scutură din capetele lor mărețe, vorbesc în graiul lor grație unor mecanisme ingenioase. Pe toată suprafața parcului și urmărind traseul extraordinar care șerpuiește  pe munte, sunt răspândite, cu premeditare, anunțuri precum: „Vă rugăm să nu călăriți exponatele!“, cu o completare venită din partea Tyranosaurilor: „Nu suntem căluți, suntem dinozauri!“. Evident, toți prichindeii, fără excepție, n-au iertat niciun dinozaur – pe măsura lor – pe care să nu pună șaua. Pătrunzi, odată trecut ca printr-o poartă a timpului, în Jurasicul desprins din filmele lui Steven Spielberg.

 

Avem și noi dinozaurii noștri!

Vizitatorii au ocazia să vadă, în mărime naturală, doi titani ai Jurasicului și Cretacicului, care au trăit acum mai bine de 150 de milioane de ani, respectiv 65 milioane de ani. Seismosaurus hallorum sau Diplodocus este unul dintre ei. Avea lungimea de peste 40 de metri (cam cât un avion Boeing 747-8) și, țineți-vă bine!, sărea binișor de suta de tone. Numele vine probabil de la zguduiturile teribile pe care le făcea când pășea pe deasupra copacilor în Jurasicul din urmă cu milioane de ani. Pentru o clipă, te trec fiorii privind imensa creatură care stă să îmbuce, dintr-o singură porție, vreo 30-40 de oameni. Noroc că era vegetarian; pardon, erbivor. Oamenii par niște furnici la picioarele gigantului, pe cât de mare, pe atât de inofensiv.

 

Cea mai mare pasăre din lume – în Hațeg, dar și la Dino Parc

Cel de-al doilea titan pe care îl întâlnești în parc este cel mai mare animal cu aripi din lume (sau a fost). Hatzegopteryx Thambema, o reptilă zburătoare, cea mai mare descoperită vreodată (în 1978) și care a trăit în urmă cu 70 milioane de ani, spre sfârșitul Cretacicului și al erei dinozaurilor, pe actualul teritoriu al Țării Hațegului. De aici vine și numele. Ca să vă faceți o idee despre dimensiunile sale, deschiderea aripilor era de circa 12 metri, iar lungimea craniului este estimată la 3 metri. Se pare că putea să fâlfâie din aripi neîntrerupt și să înconjoare cam toată suprafața Pământului… de pe vremea lui. Bineînțeles, trebuie să precizăm că, acum mai bine de 145 milioane de ani, zona Hațegului era o insulă tropicală din Oceanul Tethys, până la „descentralizarea“ fizică a continentelor, cam pe unde este acum Mediterana.

 

Printre dinozauri, spaima părinților și bucuria copiilor

Prețul biletului în acest parc natural (cel mai mare din sud-estul continentulul) și tematic, parcul, nu prețul, este de 28 de lei pentru un adult, 22 de lei pentru copiii de peste 3 ani, iar sub 3 ani este gratuit. Cu legitimația de presă am obținut o reducere substanțială, ca pentru un școlar. La casa de bilete am aflat că peste 4.000 de vizitatori și amatori de senzații tari, dar frumoase și spectaculoase, trec zilnic pragul de poveste din secolul 21 spre cel de la începuturile istoriei Planetei Albastre. Dacă veniți cu cei mici – și evident că veți veni, doar n-o să vă plimbați romantic prin Cretacic –, Dino Parc Râșnov are de toate pentru toți. O expoziție de fosile, cranii de dinozauri, în anticamera parcului, dar și zeci de standuri cu figurine, mai mici sau mai mari, reprezentând fabuloasele creaturi care au stăpânit cândva Pământul. Prețurile sunt, evident, direct proporționale cu mărimea dinozaurilor. Spaima părinților și bucuria copiilor. O terasă pentru adulți, locuri de joacă pentru copii, căsuțe în copaci legate de tiroliene, o arcă a dinozaurilor, cinema 9D, lasere. Un parc de distracții în toată puterea cuvântului.

 

Din Cretacic în premodern!

În parcul dinozaurilor din Râșnov ajungi cel mai practic – zguduit, nervos, prăfuit, înghesuit, asudat (pentru 20 de lei), dar scutit de corvoada de a urca pieptiș coasta abruptă, săpată prin munte – cu un trenuleț. De fapt, un tractoraș deghizat într-un soi de „Râșnov Express“, cu două vagoane sau remorci în dotare. Insuficiente pentru a prelua, la orele și în zilele de vârf, fluxul de călători. „Mai băgați, domnule, niște vagoane!“, răsună din mulțime vocile nemulțumiților. Pe drept cuvânt. Cursa este dus-întors și ajunge și la măreața cetate țărănească a Râșnovului. Despre aceasta, săptămâna viitoare, un reportaj de atmosferă. Dacă te prinzi la timp, odată ieșit de la dinozauri, și dacă ai păstrat biletul, mai faci un scurt popas până la cetate, ca să prinzi un loc în remorcă.

La poalele muntelui sunt sute de chioșcuri cu marfă tematică. Dinozauri mici, mari (cei mari ajung și la 80 de lei/figurină), care scot sunete odată ce-i apeși pe pântece, magneți de frigider, artizanaturi, dulciuri, pălării de soare, jucărioare din lemn pe care le cumperi de acolo și se strică până ajungi în parcare.

 

 

 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă