21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAldinePlante rare, într-un album regal de lux: Prințul Charles și „The Transylvania...

Plante rare, într-un album regal de lux: Prințul Charles și „The Transylvania Florilegium“

Prințul Charles de Wales, care semnează prefața albumului, a militat pentru păstrarea și înregistrarea tuturor speciilor vulnerabile în fața schimbărilor, într-un album de tipul florilegium, pentru a fixa pictural bogăția naturală a României.

„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile și pășunile, satele lui medievale. Și oamenii lui“, spune A.S.R. Prințul Charles în prefața cărții.

Din anul 1998, când a vizitat pentru prima oară împrejurimile satelor transilvănene Viscri și Valea Zălanului, sau Zalanpatak, A.S.R. Prințul Charles de Wales a fost copleșit de frumusețea locurilor, cu biserici fortificate, cu gospodării țărănești organizate în stil medieval, unde se continuă practicile agricole tradiționale. Aici există încă o varietate și o abundență florală ce au dispărut aproape cu desăvârșire în restul Europei. Ceea ce l-a determinat să revină an după an, alături de numeroși botaniști care au scris în nenumărate rânduri despre flora transilvăneană, în special brândușa de toamnă, sau crocus banaticus, conform botanistului suedez Carl Linnaeus, părintele taxonomiei.

Alteța Sa Regală Prințul Charles, Nigel Frith - partener fondator al editurii, Lady Henrietta

Alteța Sa Regală Prințul Charles, Nigel Frith – partener fondator al editurii, Lady Henrietta Pearson – editor, alături de Richard Shirley Smith – artist 

 

Constatând că nu există un registru cuprinzător al celor circa 1.200 de specii de plante prezente în zonă, Alteța Sa Regală și-a dorit să imortalizeze în acuarelă măcar o selecție a celor mai vulnerabile și rare dintre ele. Și astfel, proiectul a început să prindă contur.

Omul și-a dorit mereu să creeze imagini ale plantelor care să prezinte în detaliu caracteristicile acestora, pentru a le putea diferenția în funcție de proprietățile și utilitatea lor. Astfel de cărți cu ilustrații florale, începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, au primit numele de „Florilegium“, termen provenit din combinarea cuvintelor latine „flos“ (floare) și „legere“ (a aduna).

Odată cu intensificarea expedițiilor de explorare din secolul al XVIII-lea, când multe plante noi au fost introduse în Europa, producerea acestui gen de carte a atins apogeul.

Tradiția creării de albume florale a fost continuată în secolul al XXI-lea, cu publicarea albumului „The Highgrove Florilegium“, celebrând spectacolul floral al grădinii A.S.R. Prințul Charles de Wales din Gloucestershire, surprinzător, primul florilegium produs pentru familia regală britanică.

 

Evenimentul face parte din programul I.C.R. de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri

„The Transylvania Florilegium“, cu flora lui sălbatică, vine ca o completare a primului album floral regal, care cuprindea o serie de plante exotice, într-un moment istoric pentru România, celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Lansarea albumului de lux „The Transylvania Florilegium“ și vernisajul expoziției de acuarele asociată acestuia au avut loc la Institutul Cultural Român din Londra, la sfârșitul lunii mai, și s-au bucurat de prezența A.S.R. Prințul Charles de Wales, care semnează prefața fiecărui album din ediția limitată de 150 de seturi.

Înaltul oaspete a fost întâmpinat de președinta I.C.R., doamna Liliana Turoiu, directorul I.C.R., domnul Dorian Branea, E.S. ambasadorul României în Marea Britanie, domnul Dan Mihalache, și partenerii fondatori ai editurii Addison Publications, Sir Nicholas Pearson Bt., Lady Henrietta Pearson și Nigel Frith.
Printre invitați s-au numărat și o parte dintre artiștii implicați în acest proiect, veniți din întreaga lume, personalități ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunității românești din Marea Britanie, precum și diplomați și diplomați culturali afiliați misiunilor românești din Londra.

Liliana Turoiu - președinta ICR, Dan Mihalache  și Dorian Branea - director ICR

Liliana Turoiu – președinta ICR, Dan Mihalache  și Dorian Branea – director ICR

După vizitarea expoziției, A.S.R. Prințul Charles de Wales a gustat din produsele culinare românești oferite și pregătite cu mult profe­sionalism de reprezentanții restaurantului Musiu și casa de vinuri Avincis.

Expoziția de acuarele și lansarea albumului au fost completate de o prelegere a reputatului botanist Dr. John Akeroyd FLS, alternată cu imagini impresionante de interminabile covoare florale, provenite din locurile care i-au fascinat pe botaniști, de o frumusețe și o prezență rare, care delectează privirea. Acesta furnizează și textele informative ce însoțesc fiecare plantă, incluzând atât detalii botanice științifice, cât și detalii legate de momentul și zona localizării materialului ilustrat.

Atât Dr. John Akeroyd FLS, cât și Christopher Mills, fost bibliotecar la grădinile botanice regale Kew, semnează câte o introducere în acest album.

Luminița Coardoș de la Addison Publications, stânga: profesor David  Cadman, Dr. Akeroyd și Helen Allen – doctori botaniști

Luminița Coardoș de la Addison Publications, stânga: profesor David Cadman, Dr. Akeroyd și Helen Allen – doctori botaniști

 

Albumul apare după 6 ani de muncă

Albumul „The Transylvania Florilegium“ va apărea în două volume, totalizând 124 de planșe, realizate și semnate de 36 dintre cei mai prestigioși artiști din în­treaga lume, atent selecționați. După o muncă titanică de aproape șase ani, sub supravegherea Dr. John Akeroyd FLS și a artistei și directoarei școlii de artă botanică de la Chelsea Physic Garden, Helen Allen FLS, pentru atingerea celor mai înalte standarde, colecția finală a fost stabilită, într-o manieră corespunzătoare unui florilegium regal.

După ce formatul publicației a fost decis, sub îndrumarea lui Iain Bain, echipa de la Pureprint din Sussex a început tipărirea, utilizând cea mai avansată tehnologie de tipărire, litografiere stocastică, pe pagini de bumbac special realizate în America. Coperta exterioară este realizată de Jemma Lewis în Wiltshire, iar cea interioară, motivele decorative ce însoțesc textele și uneltele folosite la crearea ornamentelor aurite sunt realizate de artistul Richard Shirley Smith. Articulația de piele a cărții este realizată de J. Hewit & Sons în Edinburgh.

Ornamentele aurite, cât și designul pentru legarea cărții sunt gândite și aplicate de James și Stuart Brockman din Oxford, iar Stephen Conway din Halifax este responsabil de legarea manuală și finisarea fiecărei cărți. Pentru protejarea albumului, cartea este împachetată într-un fetru creat manual de Liz Gaffney.

Peste 70 de artiști, de­signeri și meșteșugari sunt implicați în producerea acestei cărți remarcabile, care arată importanța unui patron cu viziune și determinarea de a crea ceva cu adevărat deosebit.

Iar cei ce doresc să facă un cadou cu adevărat unic vor fi plăcut surprinși să afle că fiecare album este realizat astfel încât o pagină specială pentru dedicație poate fi adăugată la cerere.

Acest album floral excepțional reprezintă în același timp un document-arhivă, păstrător al bogăției patrimoniului natural românesc, dar și o pledoarie tăcută îndreptată înspre protejarea și conservarea acestor comori naturale atât de firave.

Dacă decideți să cumpărați acest album sau măcar să-l răsfoiți, cu siguranță veți fi atrași de aceste tărâmuri de poveste, iar dacă le veți vizita nu veți rămâne doar cu o amintire plăcută, ci astfel vă veți solidariza cu campania de protejare a acestor specii rare și amenințate cu dispariția, condusă de membrii fundațiilor caritabile ale Prințului Charles. Expoziția „The Transylvania Florilegium“ continuă în Londra la I.C.R., 1 Belgrave Square, SW1X8PH, până pe data de 12 iunie. Pentru comandarea albumului, contactați editura Addison Publications Ltd., la telefonul sau e-mailul de pe site-ul addisonpublications.com.

Prețul albumului este de 10.950 lire sterline, iar Fundația „Prințul de Wales“ este beneficiarul financiar al acestui minunat efort colectiv.

Alteța Sa Regală Prințul Charles a gustat și din mâncarea preparată special pentru eveniment de Restaurantul Musiu.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă