28 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeAldineRegulamentul Monicăi Macovei pentru Biroul Procurorului European a fost votat. Procurorii DNA...

Regulamentul Monicăi Macovei pentru Biroul Procurorului European a fost votat. Procurorii DNA își pierd autonomia în dosarele cu fraude europene

Între 9 și 12 martie 2015 va avea loc o nouă sesiune plenară a Parlamentului European la Strasbourg. Astfel, Comisia LIBE a votat raportul interimar al Regulamentului privind Biroul Procurorului European, în ciuda unei opoziții venite din partea partidelor extremiste UKIP și cele din Italia. 

În raport se stipulează că în chestiunea fondurilor europene procurorul european va avea putere decizională peste procurorul șef național. 

După ce raportul a fost votat, eurodeputata Monica Macovei a menționat că speră ca această propunere de Regulament să primească votul final al Parlamentului și Consiliului până la finalul anului 2015: 

”Mă bucur că am reușit să votăm acest raport într-o sesiune extraordinară a Comisiei LIBE, chiar înainte de reuniunea Consiliului JAI din 12 martie. A fost un drum lung până acum, în care am negociat cu Consiliul, dar și cu statele membre în parte, de exemplu, prin vizitele pe care le-am făcut la Haga sau la Riga. Printre statele care susțin această inițiativă se numără și Italia, Germania sau Luxemburg. Și România este pentru acest Regulament”.

Citește și: Kovesi: DNA susține orice inițiativă care duce la confiscarea efectivă a bunurilor indisponibilizate

Conform noului regulament procurorul european va fi numit în baza unei audieri în Parlamentul European și nu va fi o negociere între statele membre. De asemenea, Macovei a subliniat că va exista un procuror șef general plus încă alți 24 de procurori delegați din fiecare stat membru, deoarece Marea Britanie, Irlanda și Danemarca nu s-au raliat acestei inițiative. 

Despre activitatea și numirea procurorilor delegați, europarlamentarul PPE a ținut să menționeze că: ”fiecare stat membru va veni cu propunerea sa. Procurorii delegați vor fi cureaua de legătură cu procurorul european, și în acest fel vom putea atinge o nouă eră în materie de cooperare judiciară. Totodată, aceștia se vor ocupa de dosarele ce privesc frauda sau infracțiunea cu fonduri europene. Orice procuror național ce se va ocupa de anchete legate de fraude cu bani europeni se va subordona procurorului european. De exemplu, procurorul delegat național va avea, în problematica fondurilor europene, putere decizională peste procurorul-șef al DNA”.

Cele mai citite

Rusia consideră că atacul cu drone asupra Moscovei reprezintă un act terorist

Federația Rusă consideră că atacul cu drone asupra Moscovei, înregistrat pe parcursul zilei de 30 mai 2023, reprezintă un "atac terorist fără precedent". Acest punct...

Guvernul anunță scheme de ajutor pentru marii consumatori

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern vor fi analizate măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Energiei şi...

Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii Coaliției pentru a discuta revendicările profesorilor

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat, miercuri, la Palatul Cotroceni pe liderii Coaliției de guvernare, pentru a discuta despre revendicările cadrelor didactice și despre cum...
Ultima oră
Pe aceeași temă