Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Institutul Hispano-Român a organizat în Spania evenimentul "Odă Limbii Române în Centenar"

Institutul Hispano Român a omagiat într-un cadru festiv Ziua Limbii Române în Castellón, cu motto-ul “Odă Limbii Române în Centenar”

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

05.09.2018 - 14:36

Duminică, 2 septembrie, Orașul Castellón a fost pentru a treia oară consecutiv gazda omagierii Zilei Limbii Române de către comunitatea românească din provincia Castellón, organizată de către Institutul Hispano Român în colaborare cu Asociația Română din Onda.

Institutul Hispano Român a dorit să celebreze așa cum se cuvine în anul Centenarului Marii Uniri, cea de-a 3ª ediție a Zilei Limbii Române în provincia spaniolă cu cea mai mare comunitate românească, deschiderea evenimentului fiind făcută de către dl. Valentin Petrovici prin interpretarea poeziei “Scrisoare din Basarabia”.  Pentru a două oară consecutiv gazdă acțiunii a fost centrul cultural "La Bohemia", unde Andrada Eremia și Lorena Pardo au oferit publicului o prezentare bilingvă a întregului eveniment, evidențiind semnificația zilei de 31 august pentru vorbitorii de limba română răspândiți în întreagă lume.

Unul dintre cele mai emotive momente ale serii a fost mesajul transmis românilor de pretutindeni de către dra. Raluca Stan din Târgoviște, câștigătoarea concursului organizat de către Institutul Hispano Român în iunie, “Români în Europa – copìi Uniți prin Centenar”, prin care a dorit să sublinieze importantă limbii române pentru înfăptuirea Marii Uniri și de asemenea a adresat un mesaj de unitate pentru toți românii din Diaspora.

Adelina Manea, Andreea Căruntu și Laurențiu Călin au făcut să vibreze inimile celor prezenți prin interpretarea muzicală a poeziilor “Limba Română” (graiul neamului), “Rasai” și “În limba ta”, fapt ce a adus lacrimi în ochi celor care simt, gândesc și vorbesc românește. Recitarea poeziei “Și dacă” de către dl. David Pitarch a reamintit faptul că limba română poate fi o limba universală, pentru toți cei care vor să o învețe și să simtă infinitatea graiului românesc, așa cum spunea cu mulți ani în urmă, unul dintre marii noștri gânditori.

Interpretarea magistrală la pian de către tânăra Carla Todorut a piesei "Eminescu să ne judece" a adus lacrimi de bucurie și mândria de a fii roman în ochii asistenților din sală.

Prezentarea “Apariția și evoluția limbii române” realizată de către prof. dr. Ioana Repciuc, de la Academia Română, filiala Iași și efectuată de către dra. Bianca Tudor a făcut să tresară inimile asistenților, reamintindu-ne tuturor cum se gândește și vorbește românește și cum distanță de casă nu poate fi un obstacol în calea păstrării identității naționale a celor care trăiesc pe meleaguri îndepărtate și care doresc să își păstreze identitatea națională, oriunde s-ar afla.

Dl. Gheorghe Caulea a interpretat piesele “Cântec pentru Bucovina” și “Eu n-am venit din altă parte” iar dna. Diana Stănilă a recitat poeziile “Temelia limbii române” și “Să vorbim românește”.

De asemenea  au avut loc 2 expoziții fotografice, prima cu reprezentări ale primelor documente scrise în limba română, realizată prin bunăvoința Academiei Române, filiala Iași și a doua despre evoluția Limbii Române, realizată prin bunăvoința și colaborarea Muzeului Național al Literaturii Române, cărora am dori să le mulțumim pe această cale pentru sprijinul acordat.

Unul dintre momentele de românism autentic a  fost recitalul de poezie populară din diferitele regiuni ale țării, în subdialectul sau graiul respectivei zone, realizat de către membrii ansamblului “Zestrea Românească” și dra. Andreea Căruntu, care nu ar fi fost posibil fără sprijinul dnei. prof. dr. Ioana Repciuc, de la Academia Română din Iași.  Ascultarea graiurilor populare a stârnit interesul publicului, care a regăsit cu plăcere graiul de acasă, și acest moment ne-a reamintit diversitatea și bogăția lingvistică a țării noastre.

La terminarea seratei culturale, toate persoanele prezente, atât cele din Castellón, cât și cele venite din Valencia sau Tarragona, au fost invitate la o degustare de produse gastronomice românești unde de asemenea au putut servi atât vinuri produse în România, cât și apă și răcoritoarele naționale, pentru a marca românismul în toate elementele culturale, tradiționale și gastronomice ale serii, această fiind posibilă datorită sponsorizării oferită de către firma FoodEx, care colaborează cu Institutul Hispano Român în majoritatea activităților culturale ale acestuia.

Actul a fost încheiat prin discursul dnei. Consul Roxana Filip, reprezentant al Consulatului României în Castellón și prin intonarea imnului național de către cei prezenți.

Prin acest eveniment, Institutul Hispano Român a dorit să lanseze un mesaj de unitate și înfrățire către toți românii, atât pentru cei care se bucură de meleagurile natale, cât și pentru cei care au ales, din diferite motive, calea străinătății, dar încă se simt români și doresc ca în acest mare an al Centenarului, sentimentul românismului să unească românii de acasă cu cei din Diaspora și din teritoriile istorice.

Institutul Hispano Român mulțumește tuturor persoanelor și entităților care au contribuit la realizarea acestui eveniment printre care amintim centrul cultural La Bohemia, Ansamblul “Zestrea Românească”, dna. profesoara Anca Istrate, firma Foodex, Consiliul județean Castellón, dna. prof. dr. Ioana Repciuc din cadrul Academiei Române– filiala Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Learning & Development Multicultural Centre și mulți alții.

Comentarii

loading...