27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăAldineInflaţia din zona euro va continua să scadă, spune guvernatorul băncii Austriei

Inflaţia din zona euro va continua să scadă, spune guvernatorul băncii Austriei

Inflaţia din zona euro va continua să scadă în primele trei luni ale anului viitor, pe fondul încetinirii creşterii economice din regiune, a declarat guvernatorul băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul de politică monetară al BCE, Ewald Nowotny.

"Trebuie să ne aşteptăm la scăderea inflaţiei în primul trimestru din 2015", a spus Nowotny luni, citat MarketWatch și preluat de Mediafax.

Nowotny a adăugat că economiile din zona euro traversează o perioadă de "slăbiciune majoră", regiunea fiind punctul sensibil al economiei mondiale, cel puţin pe termen scurt.

De asemenea, guvernatorul băncii Austriei a declarat că băncile centrale dispun, în general, de mijloacele necesare pentru combaterea inflaţiei, dar că lucrurile se complică în cazul unei deflaţii.

Euro s-a depreciat la 1,2247 de unităţi faţă de dolar în urma comentariilor lui Nowotny, cel mai redus nivel din august 2012.

Inflaţia anuală din zona euro a atins în noiembrie minimul ultimilor cinci ani pentru a treia oară în acest an, intensificând presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a extinde programele pentru sprijinirea recuperării economice din regiune.

Potrivit ultimului raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), creşterea economică din zona euro va încetini şi mai mult în lunile următoare, existând riscul ca regiunea să alunece din nou în recesiune, mai scrie Mediafax.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a indicat recent că instituţia pe care o conduce ar putea lansa un program la scară largă pentru cumpărarea de active din zona euro pentru a stimula economia, inclusiv prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, iar mai mulţi oficiali ai băncii au spus că noul program ar putea fi discutat în prima parte a anului viitor.

Cele mai citite

A dat foc caselor vecinilor ca să se răzbune că statul i-a luat în grijă pe cei șase copii

Un piroman din județul Bacău a dat foc caselor vecinilor ca să se răzbune că statul i-a luat în grijă pe cei șase copii. Poliţiştii...

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Familia Iohannis a mai pierdut o ”căsuță”. Cum poate recupera statul cei 260.000 de euro de la familia prezidențială

Familia președintelui Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu în beneficiul statului român și banii obținuți din închirierea lor care însumează 260.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă