10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAldineHorele Unirii din anii 1917-1919

Horele Unirii din anii 1917-1919

Dansul popular în care toți membrii comunității își dădeau mâna într-un cerc a căpătat o nouă încărcătură după ce Alecsandri a publicat poezia „Hora Unirii”, în anul 1856. Faptul că melodia a fost compusă de un sas, Alexandru Flechtenmacher, nu face decât să sporească încărcătura simbolică a versurilor puse pe muzică.

Fotografiile anului 1918 atestă o mulțime de hore jucate de români. Dansul tradițional transformat de Vasile Alecsandri în simbol al unității românilor a fost unul dintre elementele principale ale manifestărilor publice în perioada realizării României Mari.

Una dintre primele fotografii care surprinde o horă jucată de soldați români este din vara anului 1917, când românii ardeleni prizonieri în Rusia s-au prins în horă alături de soldații din Vechiul Regat. Imaginea ne arată oșteni în uniforme românești și austro-ungare care dansează împreună.

Tot de la Iași avem o imagine de ansamblu cu două hore jucate în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza din centrul orașului.

În jurnalul său, Regina Maria era destul de reticentă față de ideea de a se amesteca în mulțime. La Iași, când voluntarii ardeleni au organizat o horă a unirii în centrul orașului în 1917, regina nu a răspuns chemării de a coborî să danseze alături de soldați, le-a trimis pe fiicele sale Elisabeta și Ileana. Însă, în mai 1919, regina nu a mai fost așa de reținută: a jucat în hora organizată la Câmpeni cu ocazia vizitei sale aici.

În planul secund al fotografiei poate fi văzut un cameraman, cel mai probabil evenimentul a fost filmat, doar că filmul nu s-a păstrat până în zilele noastre.

Tot de la Câmpeni ni s-a păstrat o fotografie în care Regele Ferdinand este prins în horă alături de generalul Constantin Prezan.

Vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Abrud în mai 1919 a cuprins o horă în centrul orașului în care dansează sute de persoane.

Horele au fost un element al coregrafiei politice a Unirii și la Carei, fotografie în care pot fi văzute costumele tradiționale ale oamenilor din Țara Oașului.

Autor: George Damian

*Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă