Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mihai Vlasie

10.06.2005 - 00:00

Veninul din noi

Intr-unul din Eseurile sale, Montaigne (scriitor si filosof francez, 1533-1592) spune ca o doza din veninul pe care oamenii rai il "prepara" in fiinta lor, si pe care apoi il "injecteaza" in semeni, ramane si in ei. Rautatea soarbe cea mai mare parte a propriului sau venin si se otraveste. Ce bine! Iata ca si rautatea e cinstita, il otraveste singura pe cel ce-i prepara veninul! Moralistul francez isi continua reflectia pe aceasta tema, insa eu nu impartasesc decat numai pe jumatate adevarul sau (si voi explica de ce): Viciul (in cazul de fata rautatea, n.m.) lasa in timp o plaga si in inima o cainta care se deschid singure si sangereaza. Caci ratiunea, priceputa in a potoli celelalte tristeti si dureri, da nastere caintei, o suferinta grea si cu atat mai grea cu cat izvoraste dinlauntru; tot astfel cum inghetul si arsita febrelor (cum ar fi in timpul gripei, n.m.) sunt mai sagetatoare decat acelea venite din afara.
Da, cred ca rautatea noastra lasa si in noi o plaga, in trup, insa ma indoiesc ca la cei rai le lasa in inima o cainta. Mi-e greu sa-mi inchipui un ins in care rautatea dospeste ca aluatul ca va regreta vreodata faptele sale marsave, ticaloase. Poate ca sunt si oameni rai care, prinsi asupra faptei, lasa impresia ca se caiesc - dar eu cred ca o fac fie din teama, fie din ipocrizie. N-am cunoscut nici un om rau care sa-si recunoasca acest viciu al firii sale. Dupa o vorba inteleapta, rautatea veche nu poate deveni bunatate noua.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Topics

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine