Tot un car de vorbe?

Represaliile mult prea violente ale politiei budapestane impotriva manifestantilor Opozitiei, care doreau sa aniverseze 50 de ani de la izbucnirea Revolutiei maghiare (23 octombrie 1956) separat de festivitatile organizate de guvernul socialist ...

Share

Mihai Creanga 0 comentarii

28.10.2006 - 00:00
Represaliile mult prea violente ale politiei budapestane impotriva manifestantilor Opozitiei, care doreau sa aniverseze 50 de ani de la izbucnirea Revolutiei maghiare (23 octombrie 1956) separat de festivitatile organizate de guvernul socialist (considerat urmas direct al comunistilor), sunt simptomele patologiei sociale post-comuniste. Comunismul trebuie condamnat in primul rand pentru regimul dictatorial ce ii este propriu si care a calcat in picioare toate drepturile omului, dar si drepturile popoarelor, facand zeci de milioane de victime. In al doilea rand, comunismul ar trebui condamnat si pentru urmarile sale, intre care divizarea societatii, pervertirea caracterelor, dubla gandire, rasturnarea valorilor si dispretul pentru cele sfinte (nu doar in sens religios), au urmari grele pentru societate.
Dupa cum se stie, in ce ne priveste, abia ne apropiem de condamnarea oficiala a comunismului, ca regim totalitar si criminal. Luna viitoare putem spera la prezentarea Raportului alcatuit de Comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu. Avem toate motivele sa credem ca va urma, in consecinta, si declaratia oficiala a Presedintelui Traian Basescu. Dar daca totul se va opri aici ne vom alege doar cu o caruta de vorbe, fara mare folos pentru natiune.
Am sa dau doar un exemplu pentru a ne intelege asupra consecintelor care ar trebui sa urmeze condamnarii comunismului. Pentru ca este nascut la inceputul acestei luni si pentru ca, din solidaritate cu Revolutia maghiara, a suferit prima arestare si primele batai metodice administrate in beciurile Securitatii, pentru ca are si alte mari si singulare merite in lupta impotriva comunismului, dar si pentru ca tot luna aceasta Paul Goma i-a trimis Presedintelui Basescu o a treia scrisoare in care ii reamintea ca statul comunist i-a furat cetatenia, vreau sa intreb: si dupa condamnarea oficiala a comunismului, Paul Goma va mai trebui sa faca cerere scrisa, cum ii pretind actualele (?!?) prevederi legale, pentru a-si redobandi, el si familia sa, un bun care nu i se putea fura decat in comunism? Nu este doar un caz, cum a fost totdeauna Paul Goma Ð "cazul Goma". Sunt o multime de romani peste granite carora li s-a furat cetatenia din motive politice, dar care, ca si Goma, nu vor sa faca cerere scrisa tocmai pentru ca demnitatea lor de adevarati cetateni romani nu le-o ingaduie. Vor urma reparatiile imediate si reale, printr-o Lege scurta si clara, care sa caseze toate sentintele aberante ale regimului comunist?
Ca de vorbe, si-n caruta / si-n teleguta, suntem satui.

P.S. Ð Ma simt dator sa avertizez ca, la primele doua scrisori pe adresa Presedintiei, Paul Goma n-a primit nici o vorba de raspuns.

Citește totul despre:

Comentarii