Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tablitele de la Sinaia

La editura Arhetip a aparut o noua carte Taina tablitelor de la Sinaia, de Adrian Bucurescu, cercetator preocupat de protoistoria romanilor. De data acesta s-a aplecat asupra misterului tablitelor de la Sinaia. Ce sunt acestea? Un fel de ...

Share

Rl online 0 comentarii

12.08.2005 - 00:00
La editura Arhetip a aparut o noua carte Taina tablitelor de la Sinaia, de Adrian Bucurescu, cercetator preocupat de protoistoria romanilor. De data acesta s-a aplecat asupra misterului tablitelor de la Sinaia. Ce sunt acestea? Un fel de testament misterios lasat de o elita a dacilor. Alti cercetatori considera ca tablitele sunt un fals si nu au valabilitate stiintifica. Dar atunci cand intram in mit mai mult parca decat exactitatea datelor il reprezinta entuziasmul talmacirii dintr-o materie necunoscuta. Autorul nostru crede sincer intr-o elita a solomonarilor care formeaza osatura civilizatiei si spiritualitatii geto-dace. Ii compara pe acestia cu ordinul Templierilor, ceea ce este mai mult decat tentant. Vorbeste de asemenea despre Horia ca despre ultimul imparat al dacilor. Desi anumite etimologii ni se par riscante, iar aici ar trebui sa se pronunte specialistii, ele au totusi o anumita savoare. Oricine citeste cartea, scrisa parca mai cu pathos decat cele anterioare, intelege ca poporul roman nu s-a nascut neaparat crestin, ci poseda in matricea fiintei sale puternice vestigii de o intensa sacralitate pre-crestina. De asemenea, opinia autorului este aceea ca limba romana nu a derivat din latina, ci dintr-un trunchi primordial lingvistic (oro manisa) de unde de altminteri toate limbile provin. Poti sa fii sau nu de acord cu ce afirma el, cert este ca in contrast cu dezinteresul celor mai multi pentru asemenea probleme, eforturile autorului se cuvin admirate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...