6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAtletismScrisoare deschisa

Scrisoare deschisa

Domnule Presedinte – Director general,
Emisiunea dezbatere difuzata ieri 31 mai a.c. pe postul TVR-1, ora 20,15, avand ca subiect Manifestatia anticomunista din Piata Universitatii, a fost conceputa cu totul altfel decat am convenit anterior cu delegatul dvs, dl Titi Dinca, coordonator Directia Programe.
1) Dezbaterea nu a abordat deloc idealurile anticomuniste ale Manifestatiei-maraton din Piata Universitatii, aprilie-iunie 1990, manifestatie care a durat 52 de zile si nopti fara intrerupere, considerata a fi cel mai lung miting (anticomunist) din istorie. Dezbaterea a abordat exclusiv reprimarea manifestatiei.
2) In propunerea mea, scrisa din 25 aprilie a.c., v-am solicitat ca in cadrul emisiunii sa fie difuzat un material de circa 8 minute, continand exclusiv stiri difuzate de catre posturi TV din Europa occidentala referitoare la manifestatia din Piata Universitatii, material subtitrat in limba romana si oferit gratuit spre difuzare. Am avut acordul dvs. in acest sens. Materialul a fost ridicat acum o saptamana de catre delegatul dvs., dl Horia Romanescu, responsabilul emisiunii, dar, in mod surprinzator, materialul nu a fost difuzat. Speram ca nu datorita cenzurii, ci datorita unei regretabile neglijente.
3) Eu am avut initiativa organizarii de catre Televiziunea Romana a acestei emisiuni-dezbatere, prima dupa cei 15 ani care au trecut, conform scrisorii pe care v-am trimis-o in 25 aprilie a.c. in numele autorilor si producatorilor filmului. Ar fi fost firesc ca moderatorul emisiunii, dl Catalin Stefanescu, sa mentioneze acest lucru si eventual sa-mi multumeasca in numele Televiziunii Romane.
4) In mod regretabil, moderatorul emisiunii, dl Catalin Stefanescu, a lezat cel mai elementar drept de autor. Autorii filmului “Piata Universitatii Romania” sunt trei, nu doar unul, respectiv Stere Gulea – asa cum dl moderator a spus in mod repetat pe parcursul emisiunii. Asadar, autorii filmului sunt: Stere Gulea, Vivi Dragan Vasile, Sorin Iliesiu. Stere Gulea este primul pe genericul filmului exclusiv datorita faptului ca este cel mai in varsta dintre cei trei autori.
5) Moderatorul emisiunii trebuia sa mentioneze faptul ca filmul a fost produs de Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii la initiativa maestrului Lucian Pintilie, directorul acestuia, precum si faptul ca filmul a fost distins cu Marele Premiu pentru film documentar de lung-metraj, Uniunea Cineastilor din Romania, 1991, precum si cu Premiul pentru film eveniment, Festivalul filmului, Costinesti, 1991.
6) Moderatorul emisiunii trebuia sa multumeasca in numele Televiziunii Romane pentru faptul ca Filmex-Romania, detinatorul drepturilor filmului, a acordat Televiziunii Romane dreptul de difuzare gratuita.
7) Cu toate ca am convenit cu dvs. ca dezbaterea sa fie extrem de responsabila, la care sa fie invitati exclusiv lideri de opinie, analisti obiectivi de talia domnilor Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Cristian Parvulescu, totusi au fost prezenti la dezbatere cativa dintre “actorii” evenimentului. In mod ciudat, au lipsit tocmai cei mai importanti, adica reprezentantii manifestatiei anticomuniste.
8) Avand in vedere cele de mai sus, in numele dreptului la libera informare al cetatenilor de catre Televiziunea publica, va solicitam in consens cu telespectatorii, repetarea emisiunii-dezbatere pe postul TVR-1 la aceeasi ora, respectiv 20,15, de preferinta in cursul saptamanii viitoare. In cadrul viitoarei emisiuni-dezbatere sa fie redifuzat filmul care sa fie urmat de o alta dezbatere, dar extrem de serioasa de aceasta data. Avand in vedere situatia deja creata, va solicitam in numele dreptului la replica sa invitati la dezbatere urmatorii: seniorii Ligilor studentesti din 1990 implicate in Manifetsatie, reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie 1989, ai Societatii Timisoara si ai altor organizatii implicate in Manifestatie, precum si ai victimelor Mineriadei din iunie 1990. Va rugam sa-i reinvitati pe domnii Marian Munteanu si Ion Iliescu. Subliniem ca, asa cum s-a mentionat in film, dl Ion Iliescu a refuzat acum 15 ani sa raspunda intrebarilor autorilor filmului. De asemenea, va solicitam sa invitati lideri de opinie, jurnalisti si analisti neimplicati, de talia domnilor Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Cristian Parvulescu etc. In cadrul viitoarei emisiuni sa fie difuzat si materialul de circa 8 minute, nedifuzat ieri, continand exclusiv stiri difuzate de catre posturi TV din Occident referitoare la manfiestatia din Piata Universitatii, material subtitrat in limba romana, oferit gratuit spre difuzare. Va solicitam sa reprogramati pe postul TVR-International atat dezbaterea de ieri cat si cea urmatoare, astfel incat emisiunile-dezbatere sa poata fi urmarite si de romanii care au emigrat ca urmare a represiunii. Poate ca astfel compatriotii nostri se vor intoarce in tara lor.
9) Va solicitam sa dati din timp publicitatii lista invitatilor la dezbatere si va solicitam ca aceasta lista sa fie redactata anterior, de comun acord cu noi, cei trei autori ai filmului.
10) Va solicitam sa mediatizati la maximum programarea viitoarei emisiuni in cadrul tuturor posturilor televiziunii publice, precum si in cadrul presei scrise.
Va reamintim ca aniversam 15 ani de la Manifestatia-maraton din Piata Universitatii, care, atat prin idealurile ei anti-totalitare, cat si prin reprimarea ei cu o violenta care a ingrozit intreaga lume, au marcat profund societatea romaneasca. Acum, dupa 15 ani, Manifestatia din Piata Universitatii constituie un important subiect de dezbatere al opiniei publice.
Consideram ca Televiziunea Romana are obligatia sa dezbata nu numai reprimarea manifestatiei din Piata Universitatii (13-15 iunie 1990) ci si mesajul reformator moral anticomunist al manifestatiei-maraton, care a militat pentru idealuri astazi unanim recunoscute.
Subliniem ca acum 15 ani Televiziunea Romana a prezentat evenimentele derulate in Piata Universitatii din perioada 22 aprilie – 15 iunie 1990 in mod tendentios. Consideram ca astazi Televiziunea publica are obligatia de a repara aceste lucruri, cu atat mai mult cu cat Televiziunea Romana a avut un rol decisiv in reprimarea salbatica a acestei manifestatii, prin oprirea emisiei si instigarea opiniei publice impotriva celor care mai ramasesera in Piata Universitatii la sfarsitul manifestatiei-maraton. Acum, dupa 15 ani, credem ca este timpul ca aceste evenimente sa fie discutate cu toata responsabilitatea si obiectivitatea, nu asa cum aceste evenimente au fost discutate in cadrul emisiunii-dezbatere din 31 mai 2005.

In numele autorilor filmului, Sorin Iliesiu, 1 iunie 2005

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă