18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024

Satanocratia

Termenul ii apartine celebrului filosof Nikolai Berdiaev, plecat din tara imediat dupa ce bolsevicii luasera puterea. In Occident s-a transformat intr-un profet al deznadejdii, dar si al sperantei intr-o viitoare regenerare a poporului sau si implicit a intregii lumi, aceasta dupa ce satanocratia instaurata de Lenin, Trotki si ceilalti va fi luat sfarsit. Evident, nu avea de unde sa stie ca domnia celui intunecat va dura sapte decenii.
Satanocratia e un termen inspirat, de neinteles nealaturat altor termeni care desemneaza controlul puterii de anumite forte. Aristocratia, democratia, teocratia sunt cele mai raspandite. Satanocratia este opusul teocratiei, dar nu e mai putin adevarat ca si o teocratie de cea mai pura sorginte se poate sataniza. Socialismul inseamna satanocratie fiindca in conditii de masificare si colectivizare omul este calcat in picioare, supus unor  experimente care-l distrug.

Nu-i vorba ca nici individualismul burghez nu distruge mai putin. Problema din punct de vedere spiritual este persoana, nu individul. Nu avem nevoie de indivizi, ci de persoane, fiindca doar persoana se ridica la nivel duhovnicesc, individul stationeaza in egoul sau marginit. Ramane de vazut daca o asemenea realizare poate pleca mai degraba de la individul crescut intr-o societate burgheza decat de la acela format in socialism. Sunt doua pareri divergente. Aceea potrivit careia omul isi poate cultiva talantul doar intr-o societate care-i respecta drepturile, cealalta, cam reactionara, care considera ca democratia sterilizeaza, doar dictatura favorizand coborarea in catacombe, acolo unde are loc germinarea adevarata intru duh. Cu conditia, precizam noi, ca acele catacombe sa nu fie puscarii iar omul, pana sa se roage cu folos, sa moara de foame si de frig.

In urma cu ceva vreme un post privat de televiziune a facut un fel de evocare a lui Ceausescu, plecand de la nerezolvata problema a conturllor sale, la care au fost invitati ginerele Raposatului, un bard coliliu si altii. Evident, la o asemenea masa fostul dictator nu putea fi decat venerat.
Vazand emisiunea  sangele mi s-a urcat la cap. Il urasc si acum pe Ceausescu macar din trei motive. Pentru ca a daramat o treime din orasul meu natal, pentru ca i-a lasat pe oameni de buna conditie sa se degradeze paruindu-se la coada pentru un kil de carne, si pentru ca a construit niste blocuri oribile pe mormintele caselor, bisericilor, gradinilor si chiar ale oamenilor. asta-i socialismul cu fata lui reala. Sa nu-ti pese nici de trecut, nici de prezent, ci doar sa scormonesti cu gheare negre in directia unui viitor pretins luminos. Comparatia facuta de distinsul ginere intre socru si Brancoveanu a fost absolut penibila. Pacat de istoria si martirologia noastra daca promovam falsul cu o prefacuta candoare.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă