21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismPortretul savantului la senectute

Portretul savantului la senectute

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a acordat la 7 iunie 2006 titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Tibor Braun de la Universitatea Lorand Eotvos din Budapesta, Institutul de Chimie, director din 1978 al Institutului de Scientometrie al Academiei Ungare de Stiinte (Information Science and Scientometric Unit).
Acum patru ani cand profesorul Braun a implinit 70 de ani, prietenii si cei peste 80 de colaboratori ai sai din intreaga lume i-au dedicat numeroase articole, inclusiv o revista virtuala care poate fi accesata la adresa tibor-braun.fw.hu.
Profesorul Braun este fondatorul si redactorul-sef a patru mari si reputate reviste internationale, celebra Scientometrics publicata in prezent de Springer Verlag, Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, Radiochemical and Radioanalytical Letters, Fullerene Nanotubes and Carbon Nanostructures care apar la Kluwer in Olanda (…)
Familia Braun este originara din Gyor (Ungaria). In 1925, tatal lui Tibi, tanar inginer textilist, a fost invitat la Lugoj pentru instalarea unor fabrici de textile. S-a casatorit acolo si, construindu-si o fabrica proprie, s-a stabilit permanent la Lugoj unde s-a nascut Tibi Braun la 8 martie 1932, care a mostenit astfel cetatenia maghiara. A trait in tara noastra ca cetatean strain cu domiciliu permanent in Romania. Fabrica tatalui sau a fost nationalizata in 1949 si familia s-a repatriat in Ungaria in 1963, cand Tibi avea 31 de ani. Tibi are doua limbi natale: romana, limba in care si-a facut toate studiile scolare si maghiara. Este fluent in alte patru limbi: engleza, spaniola, germana si franceza.
A urmat o scoala particulara primara in orasul natal (1938-1942) si Liceul “Coriolan Brediceanu” din Lugoj (1942-1950), dupa care s-a inscris la Facultatea de Chimie a Universitatii “Victor Babes” din Cluj (1950), atras de faima unor profesori universitari (I. Cadariu, Raluca Ripan, Candin Liteanu s.a.). A absolvit facultatea (1954) cu o teza de licenta intitulata “Polarografia aluminiului”.
Dupa terminarea facultatii, s-a angajat in calitate de chimist supleant intr-un laborator din cadrul noilor clinici universitare construite tocmai atunci la Tg. Mures. Aici a elaborat lucrari stiintifice privind cromatografia pe hartie pe care le-a publicat in Revista de Chimie (Bucuresti), revista cotata ISI, care apare si astazi. Intre 1956-1963 a lucrat la Institutul de Fizica Atomica (IFA) de la Magurele Ð Bucuresti, unde nu am fost numai colegi, ci si vecini de laborator. A functionat ca fizico-chimist principal, in cadrul Laboratorului de fizica neutronilor, care apartinea de reactorul nuclear.
In decursul celor sapte ani cat a lucrat la IFA, s-a remarcat prin originalitatea cercetarilor sale care s-au constituit ca tematici de pionierat atat pentru chimia analitica internationala, cat si pentru chimia romaneasca. Astfel, s-a implicat in folosirea radioizotopilor in chimia analitica si a efectului radiatiilor asupra catalizatorilor. Lucrarile elaborate, care au fost mult citate, le-a publicat in reviste straine, de prestigiu: Mikrochimica Acta, Z. Anal. Chem., J. Inorg. Nucl. Chem, Nature etc.
In aceasta prima perioada romaneasca a carierei sale, a publicat 20 de articole stiintifice in reviste din tara si din strainatate si a editat o carte multitematica, cu mai multi autori, directorii de atunci ai IFA Horia Hulubei, Florin Ciorascu s.a., intitulata Tehnica Nucleara in sprijinul productiei.
A doua perioada a activitatii sale profesionale incepe in 1964 ca asistent la Universitatea Lorand Eotvos unde este promovat profesor in 1984 si functioneaza la aceasta universitate pana astazi. A obtinut Ph.D. (1967) si D.Sc. (1980) prin teze sustinute in cadrul Academiei de Stiinte, continuand astfel cu stralucire temele pe care le-a elaborat si dezvoltat in cadrul IFA. A abordat si alte domenii, de exemplu este considerat pionierul utilizarii diferitelor tipuri de sorbenti poliuretanici in chimia analitica a separarilor. S-a implicat in analiza catalitica, titrari radiometrice, analiza prin dilutie izotopica si schimb izotopic, deci al radiochimiei. In ultimele doua decade s-a implicat, publicand numai… 54 de articole in domeniul nou al chimiei fulerenelor (specie chimica a carbonului cristalin descoperita in 1985). Lucrarea lui Tibor Braun din 1995 publicata in Chem. Phys. Letters 237 (1995) 443, privind marcarea prin recul a fulerenelor prin implozie, se inscrie in lista citata de Handbook of Nucler Chemistry, vol. 3, pg. 58 printre cele 20 evenimente stiintifice memorabile ce jaloneaza dezvoltarea domeniului chimiei atomilor fierbinti, lista care are antecesori ilustri ca Otto Hahn (Premiul Nobel 1909), Enrico Fermi (Premiul Nobel 1938) ca sa-i citez numai pe acestia. De asemenea, Tibor Braun este initiatorul pe plan mondial al mecanochimiei fulerenelor, care a condus, printre altele, la sintetizarea unor supramolecule solubile in apa, permitand astfel studii de biocompatibilitate fulerenica.
Numeroase universitati l-au avut oaspete ca visiting professor: Universitatea Indiilor de Vest, Kingston, Jamaica (1975-'76), Tohuku University, Sendai si Tokyo Metropolitan University din Japonia, Universitatea Octavio Mendez Pereira, Panama City, Panama, Institutul Chinez de Stiinta Stiintelor (Scientometrie). A functionat ca expert al Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), Viena, Austria, la Junta de Control de Energia Atomica, Lima, Peru, timp de doi ani (1969-1971).
Profesorul Braun a depus o activitate remarcabila in calitate de membru al diferitelor organisme nationale si internationale din care citez doar cele de expert al AIEA – Viena, de membru al Comitetului de Publicatii al Uniunii Internationale de Istoria si Filozofia stiintei si al Academiei Europene de Stiinte si Arte.
Autor a peste 330 de lucrari stiintifice aparute in marile periodice ale lumii, a publicat singur sau in colaborare 30 de carti in cele mai prestigioase edituri internationale, de exemplu Pergamon Press, Oxford, (Radiometric Titrations cu J. Tolgessy, 1967), CRC Press, Boca Raton, SUA (Polyurethane Foam Sorbents in Separation Science, 1985), World Scientific Publishers, Singapore (Scientometric Indicators cu W. Glanzel si A. Schubert), Advances Series in Fulerenes, cu A. Schubert, 1994 si multe altele. A initiat la editura Kluwer din Olanda seria de succes “Dezvoltari in Stiinta Fulerenelor” ajunsa la vol. 8 in 2006. Primul volum al seriei coordonat de Tibi Braun aparut in 2000 se intituleaza Nuclear and Radiation Chemical Approaches to Fullerene Chemistry
Cartile sale sunt citate de peste 600 de ori, iar lucrarile sale stiintifice de peste 2000 de ori, deci un total de citari de circa 2600 de ori. Indexul sau Hirsch, acest nou indicator scientometric pentru evaluarea rezultatelor unui cercetator stiintific, lansat in 2005 printr-un articol publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences – SUA , este de 25, cifra care il situeaza in elita oamenilor de stiinta ai lumii conform criteriilor stabilite de autorul articolului mentionat mai sus care poarta si numele indexului, fizicianul argentinian, care lucreaza acum in SUA, Jorge Hirsch.
Este detinatorul a doua premii conferite de Academia Maghiara de Stiinte: primul in 1980 pentru cercetarile sale in domeniul stiintelor chimice si al doilea in 2003 cand a primit premiul si medalia Lorand Eotvos pentru intreaga sa activitate stiintifica, o recunoastere nationala a realizarilor sale profesionale de o viata.
A primit si doua prestigioase premii internationale:
– primul premiu: Medalia Hevesy in 1975 impreuna cu prof J. Tolgyessi din Cehoslovacia, ca o recunoastere a excelentei rezultatelor obtinute in domeniile radiochimiei pure si aplicate, in particular a deschiderii de noi drumuri in chimia nucleara analitica. Laureatii sunt pana astazi elite din topul chimiei analitice din SUA, Europa si Orientul Apropiat.
– al doilea este Premiul John Derek De Solla Price, primit in 1986 pentru recunoasterea excelentei lucrarilor publicate in domeniul studiilor cantitative ale stiintei. Se impune sa subliniez ca acest premiu si medalia insotitoare se atribuie, pana astazi, acelor personalitati a caror contributie au trasat si definit in adancime domeniul scientometriei. Rezultatele laureatului se caracterizeaza atat prin diferite analize scientometrice care sunt premiere ale domeniului, cat si prin aplicatii care se constituie in noi principii si metodici de lucru.
Profesorului Tibor Braun, care are peste 160 de lucrari publicate numai in domeniul scientometriei, ii sunt recunoscute contributiile sale fundamentale si in bibliometrie, termen utilizat prima data in 1969, definit ca aplicarea metodelor matematice si statistice la gestionarea bibliotecilor si centrelor de documentare, in timp ce scientometria se refera la acele metode cantitative care se folosesc in analizarea stiintei privite ca un proces de informatie. Aceste stiinte au generat faimosii indicatori scientometrici care au intrat in analizele strategice ale Casei Albe privind lumea de astazi pe baza rapoartelor bianuale elaborate de National Science Foundation. Evaluarile tuturor tarilor membre ale ONU care sunt realizate de diferite organisme internationale ca Banca Mondiala, FMI, Uniunea Europeana, OECD etc. au la baza indicatorii scientometrici.
Altfel spus, scientometria a devenit ca stiinta un instrument fundamental al stabilirii valorii internationale a unui om de stiinta, a unei universitati, dar si in evaluarea statistica a unor rezultate obtinute de o tara, plecand de la atentia pe care aceasta o arata dezvoltarii a ceea ce numim astazi cunoastere, elementul de baza in definirea unei economii prospere, deci al unui progres tehnologic constant.
Profesorul Braun este unul din pionierii legilor fundamentale ale acestei noi stiinte, scientometria. Tibi Braun defineste scientometria ca un domeniu al stiintei care se ocupa cu cercetarea mecanismelor de lucru ale cercetarii fundamentale, folosindu-se in aceasta activitate sociala de metode cantitative, in principal ale statisticii matematice, evaluarea scientometrica fiind in fond un subcapitol al stiintei scientometriei. Aceasta definitie a dat-o in 2002 in cadrul unui interviu acordat revistei tinerilor cercetatori romani din tara si din diaspora, Ad-Astra, nr. 2, 2002, publicata pe internet la adresa www.ad-astra.ro

In 2006 Tibi a fost invitat de catre US National Science Board sa faca parte dintr-un task force de 24 de persoane (20 din SUA, cate unul din Australia, Anglia, Germania, Ungaria) cu sarcina de a reforma sistemul de granturi ale National Science Foundation, in sensul introducerii unei noi categorii de sponsorizare denumite transformative research (…)
Ca vechi coleg si prieten, doresc sa mentionez nobletea sa sufleteasca: nu a refuzat pe nimeni care i-a cerut sprijin sau ajutor in diferite probleme profesionale sau de viata.
Vasta sa cultura stiintifica si umanista confera un farmec aparte personalitatii sale: totdeauna jovial, are darul de a risipi negurile si face sa straluceasca bucuria vietii minunat implinite.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă