11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismOameni de platina

Oameni de platina

Daca, astazi, concetatenii nostri ar dori sa vada – intruchipate intr-un singur om – frica de Dumnezeu, demnitatea, bunatatea, bunul-simt, curajul civic si civilitatea, inca ar mai gasi supravietuitori ai unei tipologii umane care nu era o raritate in Romania in urma cu sase decenii, dar care a devenit in zilele noastre o specie pe cale de disparitie. Ioan Gavrila Ogoranu a fost un astfel de om, el – cel abia plecat spre cerurile deschise din lumea noastra gelatinoasa, care i-a trantit, insuportabil de des, usa-n fata.
Mari mesteri in parastase, ne plac eroii doar in necroloage; cat sunt in viata ii ignoram, cand nu-i imbrancim de-a dreptul si nu-i tavalim prin noroiul tuturor barfelor si josniciilor colportate pe seama lor. Cei care stiau precis ca domnul Corneliu Coposu “n-a mancat salam cu soia” (si, intr-adevar, 17 ani nu mancase nici un fel de salam!) sau ca “s-a demascat”, il evoca acum cu piosenii de spoiala si au aerul ca i-au impartasit toate aspiratiile…
In vremea asta, idoli de noua generatie fascineaza natiunea romana ahtiata dupa sprituri festive, fese pubere dezgolite in prim-plan, lalaieli tiganesti si doxologie de doi bani galeata. Cine sa mai observe, printre maldarele de plastic si sclipici, putinii, tot mai putinii oameni adevarati?
Personalitate de doua ori rara – prin apartenenta la aceasta platina umana si prin stirpea boiereasca, patinata de secole, careia ii apartine – traieste cu discreta eleganta printre noi Gheorghe Boldur-Latescu. Fost detinut politic, a “prins” reeducarea de la Pitesti, a fost torturat de Tanu Popa, adjunctul lui Turcanu, dupa care, a facut si un an la Canal (lagarul Peninsula – Valea Neagra); cu voia lui Dumnezeu, nu s-a frant. A lucrat apoi pe diverse santiere, continuandu-si pregatirea si devenind unul dintre primii nostri specialisti in cibernetica. A ajuns profesor universitar la Facultatea de Cibernetica Economica, publicand valoroase lucrari in domeniul caruia i s-a dedicat.
A scris patru volume consacrate “Genocidului comunist in Romania” – primul aparut in 1992, ultimul – o sinteza a primelor trei carti, in colaborare cu tanarul istoric Filip – Lucian Iorga, si cu doua substantiale capitole dedicate reeducarii prin tortura si, respectiv, efectelor postdecembriste ale comunismului – a aparut in 2003. In mod inexplicabil, nimeni din “Comisia Tismaneanu” nu s-a gandit sa-l solicite pentru raportul privind condamnarea comunismului. Desi aflat in convalescenta dupa o boala grea, a scris un rezumat al cercetarilor sale privind crimele comunismului in Romania, pe care il publicam in acest numar de aldine, cu credinta ca talentatul istoric Cristian Vasile, care este secretarul Comisiei patronate de Presedintia Romaniei, va retine acest text ca pe un pretios document.
Aducem, in felul nostru, un modest semn de pretuire Profesorului Gheorghe Boldur – Latescu, in aceasta luna mai, cand va implini 77 de ani. In numele suplimentului aldine si al ziarului “Romania libera”, ii uram la multi si buni ani, cu sanatate!

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă