15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismO celula de inchisoare sfintita prin cruce

O celula de inchisoare sfintita prin cruce

Cu putin timp in urma, in 10 iunie 2006, la Cluj a fost dezvelit si sfintit Monumentul Rezistentei Anticomuniste, in prezenta autoritatilor si a numeroase personalitati locale, a celor doua Biserici-surori, Ortodoxa si Greco-Catolica, a reprezentantilor AFDPR, din cele 41 de filiale din intreaga tara, eveniment despre care am dat detalii in “Romania libera” din 12 iunie. Ceea ce nu am spus in acea stire publicata la zi a fost modul dramatic cum a fost ridicat Monumentul Rezistentei Anticomuniste, care rezoneaza evident cu destinul supravietuitorilor inchisorilor comuniste, marginalizati inadmisibil de actuala noastra societate. Monumentul a fost ridicat din initiativa filialei Cluj a AFDPR, dar de-a lungul celor cinci ani, cati au trecut pana la sfintirea lui, fostii detinuti politici au fost profund nemultumiti de neimplicarea autoritatilor locale. S-a ajuns pana la situatia-limita, cand dr. Traian Neamtu, presedintele filialei Cluj a AFDPR, a amenintat in mod public ca va demisiona de la conducerea asociatiei, dar si din functia de membru in Comitetul director pe tara al AFDPR, in semn de protest fata de nepasarea autoritatilor: “Membrii asociatiei au contribuit cu donatii pentru ridicarea monumentului. In ultimii trei ani, fiecare din membrii asociatiei a donat indemnizatia pe o luna, cand a putut fiecare. De parca am facut monumentul pentru noi, nu pentru municipiu!” Si pentru Romania, am adauga noi!
S-au strans astfel din indemnizatiile celor 3.700 de membri ai filialei Cluj peste 1,2 miliarde lei vechi, carora li s-au adaugat 60 de milioane din donatii individuale. Din costul total de 2,6 miliarde de lei al constructiei, fostii detinuti politici au acoperit mai bine de jumatate, economisiti din putinele lor venituri personale, ca si cum n-ar fi fost de ajuns anii grei de puscarie si suferintele cu care au platit pentru rasturnarea regimului comunist, cat si pentru anii acestia de libertate, cand statul roman ar fi trebuit sa le fie infinit mai recunoscator. Cu mult mult mai putin decat au adunat fostii detinuti politici (din indemnizatiile lor lunare), au contribuit Consiliul Judetean si Consiliul local Cluj. Asa se face ca, desi monumentul a fost dezvelit, filiala Cluj a AFDPR este inca datoare unei firme de constructii cu suma de 256 milioane de lei vechi, restanta de anul trecut, pentru care asociatia va fi, probabil, citata la judecatorie.

Monumentul a fost dezvelit, desi nu e terminat
Dr. Traian Neamtu, presedintele filialei Cluj a AFDPR, a inceput demersurile pentru ridicarea Monumentului Rezistentei Anticomuniste inca acum cinci ani, dar acesta a ramas neterminat aproape patru ani, pana de curand cand s-au reluat lucrarile. Monumentul a fost inaugurat in sambata pomenirii mortilor, dinaintea Rusaliilor, data care n-are nici o semnificatie speciala pentru lupta impotriva comunismului sau pentru AFDPR. Ar mai fi fost nevoie de bani pentru unele lucrari exterioare de amenajare, dar dezvelirea monumentului nu mai putea fi amanata din cauza imputinarii vizibile, pe zi ce trece, a supravietuitorilor din asociatiile fostilor detinuti politici: “Zilele noastre sunt numarate. La Cluj, am ramas circa 3.700 de membri din peste 10.000, cati am fost in 1990. In fiecare saptamana se mai stinge unul dintre noi. Suntem ca o faclie ce se stinge”, a marturisit dr. Traian Neamtu.
In cele din urma, autoritatile locale au alocat 967 milioane de lei vechi, dintre care 500 de milioane au fost deblocati printr-o hotarare a Consiliului Local, in luna iunie a anului trecut. Tot anul trecut, Consiliul Judetean Cluj a alocat pentru ridicarea monumentului 313 miloane lei vechi, iar anul acesta, inca 160 milioane, intr-o sedinta recenta. Dar nici macar acesti bani smulsi cu penseta de la institutiile statului n-au fost obtinuti usor. Hotararea Consiliului Local, de anul trecut, a fost contestata de cativa consilieri UDMR, care au descoperit ca amplasarea monumentului nu era legala intrucat nu fusese concesionat, in prealabil, terenul de sub monument, aflat in preajma Teatrului Maghiar Cluj, la intersectia strazilor Baritiu si Emil Isac, pe malul Somesului. In cele din urma, s-a ajuns la compromisul ca odata cu alocarea sumei de 500 de milioane, prin aceeasi hotarare a Consiliului Local sa fie concesionat si terenul.

*
* *
Monumentul de la Cluj are forma unui cub masiv, cu dimensiunea de 6 x 6 x 6, acoperit cu marmura. Doua fete opuse ale cubului sunt pline si in nisele lor de umbra sunt inscrise denumirile inchisorilor in care au suferit detinutii anticomunisti. Celelalte doua fete laterale ale cubului evoca, in viziunea creatorului sau, claustrarea dezumanizanta din celulele de inchisoare, unde speranta se intrezarea doar printre zabrelele golului de iluminare. Monumentul este realizat din blocuri masive de calcar, iar platforma de baza, din calupuri de granit, fiind proiectat de arhitectul Virgil Salvanu, cel care a ridicat si Crucea de mari dimensiuni de pe dealul Cetatuia din Cluj. In intentia arhitectului artist, monumentul dedicat fostilor detinuti politici trebuie sa fie un avertisment atat pentru contemporani, cat si pentru generatiile viitoare, impotriva comunismului si a oricaror doctrine totalitariste: suntem datori sa nu uitam miile de oameni incarcerati si ucisi pentru opiniile lor, pentru credinta in democratie, libertate, dreptate si adevar. Crucea care ridica spre cer si sfinteste simbolul celulei de inchisoare, devenite monument, va mentine vie in spatiul crestin romanesc jertfa adusa de cei care s-au opus comunismului, cu pretul propriului destin.

“Am ales lupta cu regimul comunist si am invins”
“Azi, in aceasta memorabila zi, la dezvelirea Monumentului Rezistentei Anticomuniste, multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa vedem inceput si terminat acest simbol al jertfei umane, ridicat in inima Transilvaniei. Apreciez efortul celor care au contribuit direct, prin ajutoare materiale si prin sprijin moral, cat si al unei parti din presa. Multumesc presedintelui Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si dlui primar Emil Boc, pentru ceea ce au facut pentru acest monument. Nu omit nici multumiri pentru cei care s-au opus in diferite forme: Ne-au facut sa fim mai hotarati! Acest monument nu s-a dorit la Cluj-Napoca, au fost multe obstacole… Noi, cei de azi si cei ce nu mai sunt, am tinut sus drapelul de lupta impotriva unui regim totalitar si am pastrat demnitatea scumpei noastre patrii, Romania, in randul tarilor care au luptat impotriva dictaturii comuniste. Am fost si suntem mandri ca am ales in viata lupta cu regimul comunist si am invins, inchinandu-ne Celui de Sus, in speranta reinvierii dreptatii, a renasterii adevarului, a legalitatii si libertatii umane”.
Dr. Traian Neamtu, presedintele filialei Cluj a AFDPR

“Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe cei care au ridicat acest monument!”
“Pentru colegul meu de inchisoare Ioan Ioanoridei si pentru toti cei ca el am venit astazi, aici, impreuna cu Preasfintitul Florentin, sa facem slujba de pomenire a sufletelor lor si abia mai la urma am sfintit monumentul, ca o incununare a amintirii celor ce au plecat dintre noi. Dumnezeu sa-i odihneasca! Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe cei care au ridicat acest monument!”
Mitropolitul ortodox Bartolomeu Anania
“Au preferat moartea in locul tradarii Bisericii lui Cristos”
“In cei 44 de ani de dictatura comunista, romanii au luptat pentru salvarea fiintei lor nationale si inlaturarea jugului comunist. In lupta anticomunista s-au antrenat grupuri mari de combatanti, adevarati patrioti din randul ofiterilor, intelectualilor, taranilor si muncitorilor. De asemenea, s-au impotrivit regimului comunist, cu pretul jertfei supreme, episcopi, preoti si credinciosi greco-catolici si ortodocsi, care au preferat moartea in locul tradarii Bisericii lui Cristos si a neamului romanesc. In munti, luptatorii anticomunisti, grupati si inarmati, au rezistat ani de-a randul impotriva fortelor comuniste, reusind nu o data sa le alunge, iar cand au fost coplesiti si incercuiti, au preferat moartea decat sa se predea inamicilor poporului nostru”.
Preotul greco-catolic Ioan Bota

“Clujul isi aduce prinosul de recunostinta”
“Sistemul comunist si-a propus sa sfideze trei valori fundamentale, care privesc constiinta umana: viata, libertatea si proprietatea. Era firesc ca orice constructie sociala, care incearca sa sfideze aceste valori inerente, ce tin de fiinta umana, sa nu aiba succes pe termen lung. Si asa a fost! Dar pentru aceasta, era nevoie de cineva care sa tina vii aceste valori si sa le spuna tuturor. Cei care si-au jertfit viata ne-au ajutat pe noi, astazi, sa traim in democratie, in libertate si sa ne bucuram de aceste valori. Prin inaugurarea acestui monument, Clujul isi aduce prinosul de recunostinta fata de toti cei ce s-au jertfit pentru ca valorile democratiei sa dainuie. Va ramane un monument, la care tanara generatie va putea sa mediteze, pentru a preveni repetarea ororilor trecutului”.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă