15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Marturii

Vorbind cu dl Florin Mihaescu, cunoscut shakeaspearolog si hermeneut al Traditiei, si intrebandu-l ce crede despre gripa aviara, am primit de la domnia sa un raspuns stupefiant: “Nu vezi ca raul ne vine de la pasari, care sunt un simbol angelic? Mai mult, primele cazuri s-au semnalat in Delta. Ce este aceasta decat un substitut al Paradisului, unde denumirile localitatilor, ale lagunelor si ale grindurilor au sens spiritual?”
Intr-adevar, gripa aviara este altceva decat pesta porcina sau boala vacii nebune. De data aceasta, moartea nu vine de pe pamant, ci din cer. Pasarile sunt trimisii ingerilor in lumea noastra si cine viseaza pasari se spune ca e un om fericit. Atunci cum sa vina moartea tocmai pe aceasta cale? Intrebarea are logica ei indreptatita. Ingerii, prin heralzii lor, ar trebui sa ne aduca viata si catusi de putin moartea. Cu toate acestea, acum la inceput de blestemat secol XXI, situatia este inversata si suntem atacati pe o cale imprevizibila. In momentul in care de la pasari vine moartea, in momentul in care nu e vorba de nici un film regizat de Hitchcock, ci pur si simplu de realitatea cotidiana, e limpede ca am patruns intr-un segment al timpului foarte primejdios.
Delta Dunarii, chiar si turistic, reprezinta un Paradis. Daca ii cautam radacinile mitologice, criptate in faptul lingvistic, ramanem uluiti. Dar nu prea are rost sa vorbim acum de Insula Serpilor (Alba, Leuke), unde odinioara se inalta un templu al lui Apollo, ca si de alte legende despre argonauti si Lana de aur. Tridentul lui Neptun, perfect simbolizat de cele trei brate ale Dunarii care se varsa in mare, are iarasi o semnificatie speciala. Preistoria vaneaza postistoria cu multa delicatete. Cand s-a saturat sa fie delicata, ne loveste cu acest misterior virus H si nu mai stiu cum. Pasarile sunt emisari din lumile informale ale ingerilor care vin in universul formelor activand straturile informe ale microbiologiei.
Constructia mi se pare riguroasa. Originea acestui fenomen se afla tocmai in Extremul Orient, intr-o zona, asadar, unde Traditia s-a retras, fapt ce ne pune iarasi pe ganduri. Gandurile incep sa fiarba. Pasarile care aduc boala sunt simboluri angelice, dar in egala masura si reflexe ale raului reprezentat poate cel mai bine de rugaciunile noastre mutilate, de blasfemiile clamate, de scarba lenesa si cinismul odios.
Stolurile de pasari salbatice care altadata simbolizau vastitatea, libertatea, necuprinsul, si-au pierdut inalta semnificatie si se abat asupra vietii noastre domestice ca s-o contamineze. Astfel, pasarilor de curte le este interzis orice contact cu cele libere. Comic! Interdictia il transforma pe om intr-un gardian al propriului trup, al secretiilor si mucoaselor sale, al tuturor celulelor multe si imputite. Primim ceea ce suntem, sageti otravite trimise spre cer care, iata, se intorc spre arcasii nesabuiti. Cuirasa crapa.

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă