6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAtletismMarele razboi

Marele razboi

Am vazut parada militara desfasurata anul acesta in Piata Rosie. Putin si Medvedev au avut ideea de-a-i imbraca pe militari in uniformele purtate de parintii si bunicii lor acum aproape sapte decenii, mai exact in acel sumbru 7 noiembrie din anul la fel de crancen 1941. Se stie, aceea a fost ambitia lui Stalin de-a organiza o parada in ciuda pericolului iminent reprezentat de armatele germane aflate intr-o ofensiva de neoprit. Apoi soldatii plecau de la parada direct pe front. Istoricul Florin Constantiniu imi spunea cu ani in urma ca daca ma voi duce la Moscova sa ma interesez care este cea mai lunga linie de tramvai, sa ma duc la capatul ei, iar acolo voi vedea o piatra memoriala care ma va instiinta ca pana in acel loc, in decembrie 1941, reusisera sa avanseze armatele lui Hitler. Imi spunea ca a trait o emotie deosebita aflandu-se in acel loc. Probabil, si eu as trai ceva similar, desi nu cred sa ajung vreodata la Moscova.

 

Diviziile Wehrmacht-ului erau atunci foarte aproape de o mare victorie. Riposta rusilor a fost insa formidabila. Beneficiind si de sprijinul trupelor siberiene aduse din Extremul Orient, dupa ce Stalin se incredintase ca nu va fi atacat de japonezi, magnifica ofensiva germana a fost stavilita si poate ca acela a fost inceputul sfarsitului pentru Fuhrer.
Rusii vorbesc in continuare de Marele Razboi de Aparare a Patriei dus de intregul popor pentru alungarea bandelor criminale hitleriste. Intr-adevar, a fost un razboi teribil, numai ca el a fost manipulat propagandistic intr-un mod desantat.
Stalin si clica sa nu mai putin criminala decat cea a lui Hitler au profitat din plin de renumele de antinazisti si antifascisti. In felul acesta ei s-au legitimat in fata Occidentului, au primit ajutor american, nimeni nu le-a mai cerut socoteala pentru crimele comise in Gulagul autohton, rusii devenisera din asupritori eliberatori si in felul acesta minciuna intra in istorie cu ciubotele gata vacsuite.

Cand auzim de Marele Razboi sau de Marea Revolutie ne apuca ameteala. Aparandu-si patria sovieticii ne-au incalecat pe noi si nu ne-au mai slabit din imbratisarea lor decat anii acestia. Cine si-a inchipuit ca Ceausescu nu a fost omul rusilor se inseala amarnic. Era os din osul lui Stalin si nu si-a tradat niciodata stapanul. M-am intrebat de multe ori ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat batalia Moscovei de la sfarsitul lui 1941, iar nemtii intrau in Kremlin si puneau pe rug tot ce era picior de bolsevic sau de enkavedist.
Am fi avut noi parte de o soarta mai buna? Greu de raspuns. Apar acum tricouri cu mutra lui Stalin, a lui Castro, a lui Mao etc, dar daca ii vine unui designer ideea de-a picta imbracaminte cu figurile SS-istilor, atunci cu siguranta afacerea ii e interzisa. Nu mai am spatiu. Numarul de semne alocat coloanei mele a fost deja mancat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă