Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Doinel Tronaru

04.02.2006 - 00:00

Julius Evola, un altfel de revoltat

Editura Antet a marcat anul trecut pe piata editoriala cu o aparitie eveniment: doua carti ale marelui ganditor italian Julius Evola, din pacate, probabil datorita orientarii lor traditionale, nereceptate la justa importanta de comentatorii de carte autohtoni. Este vorba de "Revolta impotriva lumii moderne" (prima editie italiana: 1934), lucrarea evoliana fundamentala, la prima aparitie in romaneste (traducere din italiana Cornel Nicolau), si de reeditarea cu "Oamenii si ruinele" (prima editie italiana: 1953), insotita de brosura "Orientari" (prima editie italiana: 1950), traducere: Mariana Adamesteanu si Mihaela Manea-Busuioc. Traducatorii folosesc editiile cele mai recente, aparute in ultimii ani la Edizioni Mediterranee, ceea ce permite ca textul lucrarii propriu-zise sa fie imbogatit cu anexe la randul lor foarte interesante. Astfel, "Revolta impotriva lumii moderne" (editia a patra revazuta: 1998) se bucura de o nota introductiva a editorului, nimeni altul decat bine cunoscutul scriitor Gianfranco de Turris, de un studiu introductiv ("Evola sau victoria Revoltei") semnat de Claudio Rise si de bibliografiile fiecarui capitol aduse la zi de catre colectivul de redactori, iar "Oamenii si ruinele" (editia a cincea in italiana: 2001) de, iarasi, o lunga introducere a ingrijitorului editiei (probabil tot Gianfranco de Turris), de un studiu introductiv ("Julius Evola Ð Reactionar radical si metafizician angajat") semnat de francezul Alain de Benoist, unul dintre cei mai importanti autori ai Dreptei actuale, si de patru articole scrise de Evola in fierbintii ani 1968-69; in plus, ambele carti contin prefetele si introducerile scrise de Evola si de editori la diversele reeditari ale cartilor.
Cu toata incarcatura exploziva a multora dintre afirmatiile evoliene si indiferent daca cel care citeste e de acord sau nu cu ideile expuse, nu se poate nega importanta cartilor si anvergura personalitatii intelectuale a lui Evola (neaparat aceste doua lucrari trebuie completate cu "Metafizica sexului", aparuta in doua editii la Humanitas), precum si oportunitatea salutara a gestului editorial. Sigur ca volumele trebuie citite cu creionul in mana, dar pentru cei mai carcotasi sa citam din incheierea de la "Revolta...": "Occidentul ar putea fi salvat numai de (...) o noua constiinta a unitatii europene". Asa ca "evanghelistii" transformarii Europei intr-o imensa birocratie ar trebui sa citeasca si aceste pagini, pentru a intelege ce le lipseste proiectului lor.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Topics

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine