Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Incercare de dizolvare a Tinutului Herta

Anul trecut romanii s-au bucurat cu totii afland ca, prin venirea in fruntea Ucrainei a domnului Victor Iuscenko si a doamnei Iulia Timosenko, vom avea in tara vecina o conducere democrata liberala si proeuropeana. Noi, romanii herteni din ...

Share

Rl online 0 comentarii

24.06.2005 - 00:00
Anul trecut romanii s-au bucurat cu totii afland ca, prin venirea in fruntea Ucrainei a domnului Victor Iuscenko si a doamnei Iulia Timosenko, vom avea in tara vecina o conducere democrata liberala si proeuropeana.
Noi, romanii herteni din tara, ne-am grabit sa salutam aceasta noua conducere, bucurandu-ne ca fratii nostri de dincolo vor putea in sfarsit beneficia de pe urma unei reale respectari a drepturilor omului si a minoritatilor, mai ales ca in Tinutul Herta romanii, prezenti aici intr-o proportie ce trece de 90-95%, constituie, nu o minoritate, ci o majoritate si inca o majoritate absoluta.
Din pacate n-a trebuit sa treaca prea mult timp pentru ca sa ne dam seama ca, intr-o anumita masura, ne-am inselat.
Ucrainenii, pe langa faptul ca, in ciuda avertismentelor internationale si ale Uniunii Europene, continua cu aceeasi asiduitate sa sape la Canalul Bastroe si pe langa faptul ca vor controlul Deltei Dunarii si Marii Negre, dau recent dovada ca nesocotesc total si drepturile omului. Aceasta devine evident in urma intentiilor autoritatilor de a dizolva Tinutul Herta, trecand o parte a acestuia la raionul Noua Sulita, iar cealalta parte la raionul Storojinet.
Noi, cei originari din acest teritoriu, stim bine ca o asemenea impartire administrativa este impotriva intereselor populatiei din zona si ca urmareste doar sa micsoreze majoritatea zdrobitoare a romanilor din acest raion. Fara indoiala, insa, ca doamna Iulia Timosenko si domnul Viktor Iuscenko, care raspund in prezent de destinele Ucrainei, nu-si vor da avizul pentru o asemenea impartire arbitrara, nedreapta si antipopulara, de inspiratie, probabil, locala.
De altfel, noi nu ne-am pierdut total sperantele si credem ca in relatiile cu vecina noastra Ucraina se va gasi loc pentru dialog si discutii amicale. Chiar daca exista intre noi niste situatii conflictuale, acestea sunt urmarile unor grosolane abuzuri, pe care si le-au permis sovieticii in tendintele lor expansioniste.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...