13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportAtletismFOTO Imagini rare cu invazia Armatei Roșii în Cehoslovacia, din 1968

FOTO Imagini rare cu invazia Armatei Roșii în Cehoslovacia, din 1968

Invazia din Cehoslovacia a fost surprinsă de un geolog polonez, într-o serie de fotografii care nu au mai fost publicate niciodată până acum. 

La momentul invaziei sovietice, Leszek Sawicki se afla la Praga, la o conferință. Imaginile au rămas ascunse până la moartea geologului, când au fost descoperite de soția lui și trimise Radioului Public Ceh.

În 20 august 1968, armata sovietică, alături de țările-satelit Albania, Polonia, RDG, Ungaria și Bulgaria, au invadat Cehoslovacia, ca urmare a democratizării pe care încerca să o facă Alexander Dubček.

El a permis ridicarea unor restricții în ceea ce privește existența mai multor partide politice, libertatea de exprimare, libertatea presei și dreptul la circulație în afara țării. A început o descentralizare a puterii, în defavoarea celei de la Praga. De asemenea, în Cehoslovacia – stat federal compus din Cehia și Slovacia, a început o dezbatere referitoare la restructurarea administrativă, prin formarea a trei republici: Cehia, Moravia – Silezia și  Slovacia.

Numele “Primăvara de la Praga”, atribuit revoluției pașnice din Cehoslovacia,  a fost preluat de la un festival cu același nume, organizat la data de 12 mai 1968 pentru a comemora moartea compozitorului  Bedřich Smetana.

despre 



Deschideți galeria foto pentru a vedea fotografiile. 

 

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă