Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fise de detentie

Secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al Partidului National Taranesc. A fost arestat in 1947 si condamnat la 15 ani munca silnica pentru "activitate intensa contra clasei muncitoare". La expirarea pedepsei, in 1962, i ...

Share

Rl online 0 comentarii

11.11.2005 - 00:00
Secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al Partidului National Taranesc.
A fost arestat in 1947 si condamnat la 15 ani munca silnica pentru "activitate intensa contra clasei muncitoare". La expirarea pedepsei, in 1962, i s-a stabilit domiciliu obligatoriu la Rubla, Valea Calmatui.
Dupa eliberare, a pastrat legaturile de partid cu fostii colegi de inchisoare, fiind urmarit in permanenta de catre Securitate. In ciuda acestui fapt reuseste, in 1987, sa inscrie, in clandestinitate, PNT in Internationala Crestin Democrata.
Dupa 1989 este conducatorul emblematic al opozitiei care combatea perpetuarea structurilor comuniste si monopolizarea puterii de catre fosta nomenclatura. Moartea sa, la 11 noiembrie 1995, a insemnat o imensa pierdere pentru democratia romaneasca.

Arlette Coposu (1915-1965)

Sotia fruntasului taranist, Corneliu Coposu. Functionara la Ministerul de Externe.
A fost arestata la 13 iunie 1950, implicata intr-un proces fabricat, fiind acuzata de spionaj in favoarea Frantei. Condamnata la 20 de ani munca silnica pentru "complicitate la crima de inalta tradare", a fost eliberata abia in 1964.
Sechelele detentiei si-au spus insa cuvantul, murind curand dupa eliberare, in 1965.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...