12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportAtletismFericita tara!

Fericita tara!

Se spune ca Dimitrie A. Sturdza (1833-1914), o vreme presedinte al Partidului National-Liberal, de multe ori ministru (incepand din 1859) si de patru ori Prim-ministru, om cu multe merite, spre apusul vietii avea unele tulburari care au impus consultarea lui de catre un mare psihiatru parizian. “Ce profesie are domnul?” Ð s-a interesat acesta, dupa ce l-a consultat. “Prim-ministru” Ð a spus un insotitor. “Fericita tara… – a spus, visator, marele psihiatru -… omul acesta este nebun de mai bine de opt ani”.
Nu stiu cat de fericita o fi fost Romania de atunci, stiu sigur ca nu este fericita astazi, desi majoritatea oamenilor nostri politici cu inalte responsabilitati par sa sufere toti de “sindromul D.A. (sic!) Sturdza”. Nu-i vorba, si prin presa bantuie felurite istericale, intretinute de reporteri frenetici cufundati in ape pana la brau si de comentatori inchizitoriali. Acestia din urma pot fi, totusi, evitati; de pe urma lor, natia nici nu pierde, nici nu castiga.
Fireste, Calin Popescu Tariceanu are meritul de a fi renuntat in cele din urma la o “hotarare irevocabila”, care ar fi fost buna daca nu s-ar fi dovedit proasta si total inoportuna pe deasupra. Totusi, i-a luat ceva timp pana sa ajunga la mintea cea de pe urma a poporului sau; ba chiar si atunci, ceva din catrenul leului greu l-a urmarit, asigurandu-ne ca in privinta podului (podurilor!) “vom face altul, pe mal in jos, altul mai trainic si mai frumos”… Chitara ii mai lipsea!
Presedintele Traian Basescu a apreciat hotararea, dar Ð ca si ecoul sau, Emil Boc Ð crede ca s-a pierdut un prilej favorabil pentru declansarea alegerilor anticipate. Asta, pe 20 iulie. Insa in 4 iulie, in cadrul unui interviu (publicat in revista 22 din 12-18 iulie), iata ce raspundea tot Presedintele Traian Basescu, la intrebarea “Mai sustineti alegerile anticipate?”: “In acest moment, decizia nefiind luata, este deja prea tarziu (subl. mea)… Decizia nefiind luata, e clar ca politic alegerile anticipate nu mai sunt de actualitate”.
In peisaj apare si neobositul combinator Valeriu Stoica, care crede ca salvarea PNL sta in plecarea lui Calin Popescu Tariceanu si venirea in locul lui a lui Teodor Stolojan. Ca urmare, liberalii – in buna traditie Ð se impart rapid in tariceni, stolojani si… altii.
Despre purul P.C. n-are rost sa mai vorbim. La P.R.M. redevenit P.R.M. si chiar mai mult decat atat, Corneliu Vadim Tudor si pretiosul domn Lucian Bolcas declara ca vor anticipate dar… cu supliment: si parlamentare, si prezidentiale.
La PSD canta cocoselul Geoana: “Vor anticipate, le dam anticipate de nu se vad!” Abia apucase Geoana sa ia calea transeelor ca – zbang! Ð ultima decizie (irevocabila?) a lui Tariceanu il face sa lepede armura, sa arunce armele si sa ia la zdranganit balalaica: “Mai bine guvern de incompetenti, decat fara guvern…”
Intr-adevar, fericita tara. Pacat doar ca e populata cu atatia nefericiti.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă