13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismDespre valori

Despre valori

Pare greu de crezut si, totusi, asa trebuie sa fie o opera de arta, cum noteaza Paul Valery (scriitor francez, 1871-1945) in "Caiete". Scriitorul spune ca adevaratii creatori trebuie sa faca o opera astfel incat "producandu-se variatii – imposibil de prevazut – ale gustului si ale nevoilor viitoare, ea sa poata fi interpretata altfel decat in timpul in care a fost creata, sa dobandeasca un sens neprevazut de autor si sa raspunda la o anume sete a timpului nou, daca nu sa o provoace".
si ma gandeam… Da, un creator adevarat din orice domeniu al creatiei spiritului trebuie sa fie, prin opera sa, "contemporan" in orice epoca… Adesea, citind din operele acestor valori, ce nu se vor stinge niciodata in constelatia culturii, imi spun cu mirare: o, zei, o, Doamne, parca s-a gandit la noi, cei de azi, cand a scris acesre randuri! (De cate ori nu am avut astfel de mirare citind, de pilda, din Seneca!) Pare greu de crezut "pretentia" pe care Paul Valery o are de la creatori: opera lor nu numai sa fie "contemporana" tuturor epocilor, ci sa raspunda la o sete a timpului nou si chiar sa o provoace. Cred ca asemenea "fenomene" rare s-au produs si se vor produce, fireste in epocile cu generatii sensibile la viata spirituala si nu numai "flamande" de civilizatia tehnica, asa cum sunt generatiile din vremea noastra.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă