22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportAtletismCine este Paula Hitler, cealaltă femeie din viaţa Fuhrer-ului

Cine este Paula Hitler, cealaltă femeie din viaţa Fuhrer-ului

Numele lui Adolf Hitler, liderul nazist care a pus bazele celui de-al Doilea Război Mondial a devenit un simbol al puterii şi al fricii, celebru în istoria mondială. Deşi toată lumea cunoaşte parcursul dictaturii crude şi extremiste a liderului nazist care a provocat moartea a milioane de oameni, prin intermediul lagărelor de concentrare se ştiu foarte puţine detalii despre viaţa sa personală.

De exemplu ştiai că la 18 ani Hitler visa să devină pictor, că a avut o soră mai mică sau alţi patru fraţi care au murit în copilărie?  Adolf Hitler a  preferat să ascundă detaliile originii sale  dar şi informaţiile despre membrii familiei, cum ar fi sora sa mai mică- Paula Hitler. 

Sub protecţia lui Adolf Hitler

Sora mai mică a lui Adolf Hitler, Paula s-a născut în 1896, în Austria şi a fost singura rudă a cancelarului care a supravieţuit până la vârsta de 64 de ani. Ea a lucrat ca secretară în Viena şi a fost susţinută financiar de fratele său până la sinuciderea sa din 1945.

După moartea părinţilor Alois Hitler şi Klara Pölzl, Paula şi Adolf au primit din partea guvernului austriac o pensie. Suma era foarte mică, de aceea Adolf a acceptat să îi cedeze partea lui de bani surorii sale mai mici care avea atunci doar 11 ani.

În timp ce a lucrat ca secretară în Viena, Paula nu a avut niciun contact cu fratele său care în aceea perioadă se zbătea să devină pictor şi ulterior s-a înrolat în armată.  Ea şi-a revăzut fratele care începuse să aibe o carieră politică promiţătoare doar în anii ’20.

După câtiva ani, Paula a fost concediată pentru că angajatorii săi au aflat că era rudă cu viitorul Fuhrer. În acel moment, Hitler a decis să îi ofere o pensie lunară de 250 de mărci, sumă care s-a dublat după ce Austria a fost anexată Germaniei în 1938. Pe lângă aceşti bani, Paula mai primea de la fratele său mai mare 3000 de mărci de Crăciun şi cu ajutorul lui a reuşit să îşi construiască o vilă.

De asemenea, la recomandarea fratelui său mai mare, în 1936 Paula şi-a schimbat numele de familie în Wolf, o poreclă a dictatorului din timpul copilăriei. “Prima dată când fratele meu mi-a sugerat să îmi schimb numele a fost la Jocurile Olimpice din Garmisch. Vroia să trăiesc sub numele Wolf şi să  duc o viaţă discretă. De atunci am păstrat numele acesta”, spunea Paula în timpul unui interogatoriu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Paula a lucrat ca secretară într-un spital militar şi se vedea cu fratele său doar o dată pe an. “Din 1929 până în 1941 l-am mai văzut o singură dată. Ne-am întâlnit o dată în Munich, o dată în Berlin şi încă o dată în Viena. Ne-am mai întâlnit în Viena după 1938. Rapida sa ascensiune m-a îngrijorat. Trebuie să mărturisesc că aş fi preferat să îşi urmeze visul din copilărie şi să devină arhitect. Ar fi salvat lumea de foarte multe griji…”, precizează sora lui Hitler.

Paula a primit bani de la Hitler până când dictatorul s-a sinucis în 30 aprilie 1945 muşcând o capsulă de cianură şi împuşcându-se. În dimineaţa zilei de 29 aprilie, dictatorul şi-a scris testamentul şi l-a rugat pe executorul său, Martin Bormann să ofere familiei sale ” tot ce are o valoare sentimentală sau este necesar pentru a avea o viaţă simplă şi modestă”.

Suspectată că l-a ajutat pe Hitler

Nu cred că fratele meu a ordonat crimele din lagărele de concentrare sau că a ştiut de acestea. Totuşi este posibil ca ura sa pentru evrei să fie provocată de anii grei de adolescenţă din Viena. Murea de foame acolo şi credea că eşecul picturilor sale era cauzat de faptul că evreii controlau toată piaţa artei”, afirmă Paula Hitler.

Deşi există dovezi că Paula împărtăşea credinţele nationaliste extremiste ale fratelui să, ea nu era activă în mediul politic şi nu a fost niciodată membra partidului nazist. Însă datorită unor suspiciuni potrivit cărora l-a ajutat pe liderul nazist să îşi pună în aplicare politica extremistă, Paula a fost arestată de agenţii americani în mai 1954 şi supusă unor interogatorii. Unul dintre agenţii care a participat la discuţii a remarcat că femeia semăna foarte bine cu dictatorul nazist.

În timpul interogatoriilor, ea a declarat că fratele său a fost afectat de moartea mamei sale, iar după ce a izbucnit în lacrimi le-a spus anchetatorilor “Vă rog, amintiţi-vă, a fost fratele meu”.

“Destinul fratelui meu m-a afectat foarte mult. Totuşi el era fratele meu, în ciuda celor întâmplate. Sfârşitul său mi-a adus o durere de nedescris…”, a spus Paula.

La scurt timp după arestarea sa, Paula a fost eliberată şi s-a întors în Viena unde a lucrat într-un magazin de arte. În 1952, ea s-a mutat într-un apartament cu două camere din apropierea staţiunii montane preferate de Hitler, Berchtesgaden. Aici Paula a preferat să ducă o viaţă retrasă, sub numele de Wolf până la moartea sa din 1960. În această perioadă ea a fost supravegheată de foştii membrii a partidului nazist şi apropiaţii lui Hitler.

Adolf Hitler, un bătăuş care primea bătaie

Paula a caracterizat relaţia din copilărie cu fratele său ca fiind una de “certuri constante, dar şi afecţiune”. În jurnalul său din copilărie, descoperite de doi istorici în Germania în 2005, Paula scria că Adolf Hitler obişnuia să o bată, dar spune că aceste palme i-au făcut bine.

Într-un pasaj, Paula descrie şi violenţa cu care tatăl lui Hitler îl bătea aproape în fiecare seară, deşi mama sa încerca să îl apere. ” Temându-se că tatăl său nu se va mai putea controla, ea (mama lui Adolf) se decide să pună capăt bătăilor aplicate fiului ei. Se duce în pod şi se aşează deasupra lui Adolf care este întins pe podea, dar nu reuşeşte să evite ultima lovitură a soţului său. Fără niciun sunet, ea primeşte lovitura”, descriu scena cei doi istorici,  Timothy Ryback şi Florian Beierl într-un articol publicat de ziarul The Guardian în 2005.

De asemena documentele arată că Paula nu a fost doar un simplu martor al Holocaustului deoarece ea a fost logodită cu doctorul nazist Erwin Jekelius, responsabil pentru gazarea a 4000 de persoane în timpul războiului.

“Cred că dacă trebuia să se căsătorească cu unul dintre cei mai mari criminali ai Austriei, atunci şi ea avea legături cu moartea, oroarea şi camerele de gazare” spune Beierl.

Totuşi nunta nu a mai avut loc deoarece a fost impiedicată de Adolf Hitler.

Sora dictatorului nu a fost căsătorită niciodată şi nu a avut copii. Ea a fost înmormântată în cimitirul Bergfriedhof din Berchtesgaden sub numele de Paula Hitler.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă