12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAtletismCenzura la revista "22"?

Cenzura la revista “22”?

Domnule redactor-coordonator,
Revista “22”, prin redactorul-sef Rodica Palade, mi-a solicitat prin telefon joi, 29 septembrie, o atitudine publica legata de “Cazul Viata Romaneasca-Paul Goma-antisemitism-LIS-USR”, pe care sa o trimit pe e-mail intr-un sfert de ora, “ca se grabeste, trebuie sa plece din redactie” (dupa ce am refuzat un interviu prin telefon cu domnia sa, patit fiind cu alte ocazii, cand nu mi-am recunoscut cele declarate, o data transpuse trunchiat in scris de cel ce mi-a luat interviul). Am scris “la prima mana” ce am crezut de cuviinta, un text cu titlul “Cateva consideratii”, l-am trimis pe e-mail, Rodica Palade (prozatoare pretuita de mine) a confirmat primirea, a subliniat ca e in regula, dupa care am avut impreuna, pe telefon, un dialog privat (repet, privat), amical, cu “altfel, ce mai faci, de aici inainte cum o sa te descurci” etc. Numai ca pe 4 octombrie, cand a aparut revista “22”, spre consternarea mea, n-a aparut deloc textul “Cateva consideratii” (lamuritor), ci… dialogul privat cu domnia sa (neimportant pentru cititori)! Marturisesc, nu m-am asteptat sa am parte de atata rea-credinta si lipsa de profesionalism… Va rog sa publicati dumneavoastra acest text cenzurat de revista “22”. Va multumesc pentru intelegere.


Redactorului-sef Rodica Palade Ð “Revista “22”

Cateva consideratii
Totul a pornit de la un comunicat al USR, in care era blamata redactia Viata Romaneasca (VR), deoarece a permis aparitia unui fragment din Jurnalul pe acest an al lui Paul Goma, care ar avea “continut antisemit”. O prostie. Urmarea? Un ziar de tiraj titra mare: cum e posibil ca Ministerul Culturii sa dea bani publici unei reviste care promoveaza antisemitismul? Eticheta a fost pusa asupra VR. Personal, cred ca ar fi normal sa-si dea demisia directorul de imagine al USR (cel ce a trimis acest comunicat iresponsabil), macar dupa acest scandal.

Caz fara precedent, USR, proprietara VR, si-a executat public propria revista. Un abuz regretabil, care compromite. VR e o revista pur literara, in paginile ei totul se relativizeaza. Un scriitor nu trebuie cenzurat, el scrie texte literare, nu are cum sa fie condamnat pentru ceea ce semneaza. Conform carui cod deontologic si caror criterii de a determina gradul de “antisemitism” al unui scriitor care publica in VR am fost eu (ca redactor-sef adjunct al revistei) judecat? Exista in Romania o lege privind antisemitismul, cum exista in Franta si Germania, dar nu exista in Anglia si SUA? De ce se arunca anatema antisemitismului dupa ureche, numai pentru a compromite pe cineva, din motive pe care le vom afla la un moment dat, institutie sau persoana?

Brusc, USR a devenit o instanta a intolerantei, care reinstituie cenzura si face un proces ideologic redactorului care a publicat Jurnalul lui Paul Goma. Repet, Jurnalul, care e o specie literara si nimic din ce e scris acolo nu poate intra sub incidenta unei legi, e pura literatura. Opiniile dinlauntrul Jurnalului raman acoperite de literatura.
USR a luat si masuri administrative in contul delictului de opinie, “retragandu-mi” functia numai fiindca l-am publicat pe Paul Goma!
USR ameninta libertatea de exprimare in Romania, caz inadmisibil. Nu numai atat, instrumenteaza o judecata a mea in fata Comitetului Director pentru indrazneala de a-l publica pe celebrul scriitor Paul Goma, recunoscut polemist in tot ce scrie. Judecata in stilul inchizitiei, cu hotarari si etichete de antisemitism puse dinainte. O ticalosie de-a dreptul. Cum, e posibil ca un Comitet Director al USR (format din 11 membri, condus de N. Manolescu) sa se transforme intr-o adunatura de oportunisti, care judeca inchizitorial?

VR si-a facut datoria si a publicat un mare scriitor-disident, singurul cunoscut in strainatate. Ati aflat, Mario Vargas Llosa, premiat in Romania in acest an de aceeasi USR, auzise de doi scriitori romani, Panait Istrati si Paul Goma. Oare cand va veni vremea ca USR sa-l premieze si pe Paul Goma? Pe 2 octombrie Paul Goma implineste 70 de ani Ð si din partea actualei conduceri a USR nu are parte decat de injuraturi si jigniri publice. Rafuiala cu Paul Goma si diabolizarea lui de catre membrii USR ma fac sa-mi fie rusine ca sunt membru al USR. Paul Goma are tot dreptul, tradat de toti scriitorii, sa fie polemic, peste orice limita, atata i-a ramas dupa cate suferinte a indurat. El atrage atentia asupra lipsei de clarviziune a scriitorului roman, chiar daca-i place, chiar daca nu.
Numarul incriminat din revista VR 6-7/2005 are si acoperire juridica, nu numai morala (doua casete mari atrag atentia ca semnatarii raspund de ceea ce scriu si ca USR n-are nici o responsabilitate pentru ceea ce apare in revista). In plus, pentru echilibru si credibilitate a revistei, in alt Jurnal publicat, semnat de Florenta Albu, la cateva pagini de Jurnalul lui Paul Goma, il vorbeste de rau pe Paul Goma deoarece isi permite sa-i injure pe toti… Apoi, Paul Goma publica in Jurnalul lui opinii scrise in luna ianuarie, care au fost publicate atunci cand au fost scrise in presa romaneasca Ð si nimeni n-a reactionat atunci, sa-l acuze de “antisemitism”.

Eu nu admit cenzura si cu atat mai putin procesele de intentie, mascarada unor procese, dupa ce am fost executat public. Am experienta procesului instrumentat de Securitate, din 5 decembrie 1989, cand tot scriitori m-au judecat in fata unei sali arhipline, la Focsani, deoarece am semnat acel Apel impotriva realegerii lui N. Ceausescu la al XIV-lea Congres al PCR, cerandu-se sa fiu degradat, trimis la mina de la biblioteca la care lucram.

Paul Goma cere insistent azi sa i se demonstreze “antisemitismul” din Jurnal. El atrage iar atentia ca si in 1977, cand a fost tradat de conducerea USR si dat afara din USR, i s-a pus aceeasi eticheta de antisemit. Ce se intampla? Mentalitatea de tip securistic s-a permanentizat la USR. Faptul ca USR a ajuns sa interzica aparitia scrierilor lui Paul Goma este degradant, nedemn, condamnabil. In conditiile in care USR nu i-a luat niciodata apararea public lui Paul Goma, nici macar atunci cand tortionarii lui l-au amenintat cu moartea! USR a trecut la vanatoarea de vrajitoare? Nu e interesata de colaboratorii cu Securitatea si activistii PCR pusi in conducerea ei, sa fie dati deoparte, se lupta cu scriitorii cu coloana vertebrala, dovediti caractere si dinainte de 1989? Paul Goma cel incomod si cel intransigent merita o statuie. Sa ne bucuram ca vocea lui libera, fara prejudecati si tabuuri, spune lucrurilor pe nume, deschis. Sub nici o forma celebrul scriitor-disident Paul Goma nu poate fi acuzat ca e antisemit. Laturile turnate asupra lui in ultima vreme arata care e adevarata fata a scriitorului roman, azi. Iar Protestul aparut in urma scandalului, de solidarizare cu Paul Goma (si cu mine, in secundar, pentru demitere), arata care mai e gradul de lasitate al scriitorului roman. Scriitor roman care n-a castigat in credibilitate morala, dupa 15 ani, nici cat o ceapa degerata.

In sfarsit, despre mizeria morala a scriitorului roman delator. Tot scandalul se pare ca a pornit de la delatiunea lui Henri Zalis, fost colaborator al “Saptamanii” Securitatii. Conform gazetei comunitatilor evreiesti din Romania, “Realitatea evreiasca”, el e cel ce “a atras atentia”. Dar pana azi nu exista un protest oficial al niciuneia dintre comunitatile evreiesti din Romania pe seama Jurnalului 2005 al lui Paul Goma, in care Paul Goma nu face decat sa inteleaga de ce s-a trezit cu eticheta de antisemit dupa ce a publicat “Evreii si Basarabia”. La redactia VR nici pana azi nu s-a dat macar un telefon de dezavuare a Jurnalului lui Paul Goma. Sa fie tot acest scandal produs de USR o reglare de conturi, o lupta pentru putere, in care eu trebuia sa fiu sacrificat si Paul Goma pus la zid?

29 septembrie 2005, Bucuresti
Liviu Ioan Stoiciu

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă