6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAtletismBunurile omului

Bunurile omului

Cicero (om politic, orator, filosof si scriitor roman, 106 – 43 i.H.) spune ca in viata sa omul are trei bunuri: cele ale sufletului, cele ale trupului si cele dinafara sa.
Fireste, intai viata omului este o truda, o osteneala pentru a avea cele de trebuinta trupului si apoi cele dinafara sa, care ii aduc confort, desfatari lumesti etc. Aceste bunuri ii sunt necesare fiintei umane dar nu ca scop, ci ca mijloc de a putea trai biologic. Din pacate, pentru multi-multi oameni din toate veacurile aceste bunuri pamantesti raman scopul si nu mijlocul de a se stradui si pentru dobandirea bunurilor sufletesti, singurele care ne innobileaza si ne pot ridica pana in apropierea stelelor.

Dintre bunurile sufletesti eu as dori sa le dobandesc pe acestea: pace, liniste launtrica; voiosie si bucurii de suflet; siguranta unei constiinte curate. Nu dispretuiesc pe cele trupesti, pe cele lumesti, care isi au rostul si folosul lor in viata biologica, dar adevarata fericire pe pamant nu o poti avea decat prin bunurile sufletului, care nu se trec, nu se vestejesc si te ajuta sa traiesti si sub cer, nu numai pe pamant – dupa o expresie a lui G. Calinescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă