Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Arheologia cadavrului comunist

In toti anii de dupa ’89 mi-a fost o imensa sila sa aflu dedesubturile istoriei comuniste. Traisem pana la 25 de ani sub oroarea pe care am constientizat-o treptat, ceea ce m-a facut sa intru in mine, sa ma feresc cat pot de duhoare. ...

Share

Marius Vasileanu 0 comentarii

25.07.2008 - 00:00

In toti anii de dupa ’89 mi-a fost o imensa sila sa aflu dedesubturile istoriei comuniste. Traisem pana la 25 de ani sub oroarea pe care am constientizat-o treptat, ceea ce m-a facut sa intru in mine, sa ma feresc cat pot de duhoare. Niciodata nu am fost in stare, spre rusinea mea, sa citesc pana la capat marile carti despre dictaturile acestei lumi, pentru simplul motiv ca imi fusese de ajuns cat am trait pe viu. I-am admirat si aparat cu umile instrumente jurnalistice pe cei care s-au inhamat in a face ordine in istorie si o minima dreptate lucrand in postura de cercetatori in CNSAS ori ca decidenti in staff-ul acestuia (exceptand leprele care fusesera infiltrate acolo tocmai pentru a bloca igienizarea). Atunci cand cineva a vrut sa-mi spuna, "pe surse", asa cum afla orice jurnalist, detalii despre imensul si murdarul dosar de turnator al mitropolitului Corneanu, cu mult timp inainte ca acesta sa fie dat publicitatii, am refuzat. Pur si simplu din aceeasi lehamite…

 

Editura Curtea Veche a reeditat de curand doua carti importante ale celui mai mare specialist roman in istoria comunismului, Vladimir Tismaneanu: "Arheologia terorii" si "Irepetabilul trecut". Chiar autorul considera binevenita aceasta revenire editoriala "din punctul de vedere al continuarii dezbaterii intelectuale, politice si morale asupra trecutului comunist si asupra prelungirilor sale in prezentul post-comunist. Intre aceste doua volume si cartile mele ulterioare de analiza a comunismului romanesc si international exista o legatura intima (…). Deasemenea, multe din temele explorate in volumele de fata sunt dezvoltate si adancite in demersul colectiv al "Raportului final al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania"".  Recunosc, din acelasi fenomen de respingere, am citit rar carti de analiza a comunismului. Am reusit insa in cazul acestor studii facute cu inteligenta si acribie, pornind de la o imensa bibliografie si cunoastere a arhivelor. Cartografierea comunismului romanesc facuta in aceste carti readuce in prim plan triste figuri precum: Ana Pauker, Georghiu-Dej, stefan Foris, Vasile Luca, Valter Roman, Leonte Rautu, Stefan Voitec, etc.

 

Analizele sunt infinit nuantate, ample. Iata-le sugerate de cateva titluri: "Unde s-a inselat Karl Marx", "Sfarsitul iluziilor", "Revansa rinocerilor" ori "Infinitul tupeu al lacheilor". Dupa ce ai trecut prin inima infernului, asa cum s-a intamplat cu Vladimir Tismaneanu in persoana, astazi profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland, trebuie sa-ti fie foarte greu sa revii pentru o reiterare intelectuala. Ma tot intreb cum suporta un cercetator incarcatura, duhoarea adusa de jalnicele personaje ale cadavrului comunist? Indivizi care, daca mai traiesc, mai injura si astazi deghizandu-se in oameni cumsecade… Oricum, il citim pe Vladimir Timaneanu pentru a ne recupera sanatatea si demnitatea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...