9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportAtletismAna, Regina eroină a României

Ana, Regina eroină a României

Regina Ana a României împlinește vineri 92 de ani. Povestea vieții sale este insuficient cunoscută de publicul român. Majestatea Sa a dat dovadă de un curaj neobișnuit, recompensat cu decorația franceză Croix de Guerre, care este consecința participării Principesei Ana de Bourbon-Parma la cel de-al Doilea Război Mondial.

Majestatea Sa s-a născut la Paris și este unica fiică a Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margaret a Danemarcei. Principesa Ana de Bourbon-Parma și-a petrecut copilăria în Franța, însă a fost nevoită să părăsească această țară din cauza invaziei naziste, care avea să se soldeze cu capitularea Franței.

În 1943, când a împlinit 20 de ani, Principesa Ana de Bourbon-Parma a decis să se alăture Forțelor Franceze Libere, aflate sub comanda generalului Charles de Gaulle. Generalul care refuzase să accepte capitularea Franței, organizase în exil, la Londra, o armată franceză formată inițial din militarii care reușiseră să se refugieze peste Canalul Mânecii și care doreau să continue lupta împotriva naziștilor. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat astfel în noua armată franceză în anul 1943 și a primit misiuni ca șofer de ambulanță și infirmieră. Principesa Ana de Bourbon-Parma a luat parte în Africa la campaniile din Algeria și Maroc, apoi, după debarcarea Aliaților în Italia, a luat parte și la campania italiană.

După deschiderea Frontului de Vest, Principesa Ana a fost mutată pe acest front și a servit în campaniile din Luxemburg și din Germania. În noiembrie 1947, la o recepție oferită de Ambasada Luxemburgului la Londra, l-a cunoscut pe viitorul său soț, Regele Mihai I al României. Cei doi tineri s-au logodit la puțină vreme după aceea, însă căsătoria lor nu a putut fi celebrată în țară, din pricina alungării Regelui Mihai I de către comuniști.

Principesa Ana de Bourbon-Parma a devenit Regină a României după cununia cu Regele Mihai I, celebrată în iunie 1948, la Atena. Pentru Regele și Regina României a urmat un exil lung și dureros, apoi mai multe încercări de reîntoarcere în țară, în care curajul Reginei a fost dovedit în repetate rânduri.  

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă