Doodle

Google o omagiază pe Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Google o celebrează, sâmbătă, 10 noiembrie, pe românca Elisa Leonida Zamfirescu, aceasta fiind considerată oficial drept prima femeie inginer din lume.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.11.2018 - 12:08

Inițiativa Google se explică prin faptul că, la data de 10 noiembrie 2018, se împlinesc 131 de ani de la naşterea Elisei Leonida Zamfirescu.

Elisa Leonida Zamfirescu este considerată prima femeie inginer din lume, dar ulterior s-a dovedit faptul că irlandeza Alice Perry a absolvit cu şase ani mai devreme decât ea, în 1906.

Elisa Leonida Zamfirescu este sora lui Dimitrie Leonida, considerat„părintele energeticii româneşti”.

"Viitorul femeilor în inginerie este măreţ", scria ziarul românesc Minerva în anul 1912, anunțând că "Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie".

La 10 noiembrie 1887, Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi. După ce a absolvit cu note mari Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, ea a obţinut un bacalaureat la liceul Mihai Viteazul. Dar când a aplicat pentru Şcoala de Poduri şi Şosele, a fost respinsă din cauza faptului că era femeie.

Neabătură, ea a aplicat la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani a spus că ar fi mai bine să se concentreze pe „Kirche, kinder, and kuche” (copii, biserică şi gătit – n.r.). Ea a insistat să obţină diploma în trei ani, pentru a deveni una dintre primele femei inginer din Europa.

Devenind prima femeie membră a A.G.I.R. (Asociaţia Generală a Inginerilor Români), ulterior Zamfirescu a condus laboratoare la Institutul Geologic Român.

Elisa Leonida Zamfirescu a supravegheat numeroase studii economice, analizând resursele naturale ale României, precum cărbune, şisturi, gaze naturale, crom, bauxită şi cupru. A fost cunoscută pentru faptul că era atentă în mod special la educarea personalului şi petrecea multe ore mentorând tineri chimişti.

Mamă a două fiice, ea a predat fizică şi chimie la Şcoala de Fete Moş Pitar, ca şi la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti. În 1993, moştenirea sa a fost comemorată de către Capitala României prin numirea unei străzi în onoarea sa.

Comentarii