Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gheorghiu - Dej, Ana Pauker şi Florica Bagdasar (Foto: Viața Medicală)

Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România, a fost medic și a urmat studii la Harvard

Prima femeie devenită ministru în România a fost Florica Bagdasar. Comuniștii au pus-o în funcție deși era medic și deși avea studii la Harvard, în Statele Unite.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.01.2018 - 10:42

În anul 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuropsihiatria infantilă, devenea prima femeie ministru din istoria României, informează site-ul descopera.ro.

După moartea soţului său, Dimitrie Bagdasar, care a fost ministru al Sănătăţii în guvernul Petru Groza, Florica Bagdasar a fost însărcinată să prea conducerea Ministerului.

Florica Bagdasar a devenit, astfel, prima femeie ministru din România. Ea a condus Ministerul Sănătății între 1 decembrie 1946 şi 28 august 1948.

Florica Bagdasar (1901-1978) a fost româncă de etnie aromână. Ea şi-a dedicat întreaga viaţă asistenţei neuropsihiatrice şi educaţionale a copiilor.

După ce a terminat studiile despre sănătate publică la Universitatea Harvard, Florica Bagdasar şi soţul acesteia, Dimitrie Bagdasar, au deschis prima clinică de neurochirurgie din România, unde au avut loc primele intervenţii pe creier din țara noastră.

După ce a fost schimbată din funcția de ministru, Florica Bagdasar și-a pierdut și funcţia de director al Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti, precum şi toată averea.

În anul 1957, Florica Bagdasar a fost “reabilitată” politic şi numită vicepreşedintă a Crucii Roşii Române.

Comentarii

loading...