13.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Flautul fermecat – „Flaut la puterea poeziei“

Turneul Flautul Fermecat 2019 se desfăşoară sub titlul „Flaut la puterea poeziei“ şi este un spectacol de muzică și poezie în care vocea inegalabilului actor Dorel Vișan se împletește cu sunetul de aur al flautistului Ion Bogdan Ștefănescu.

„Această formulă artistică pe care am exersat-o de-a lungul timpului mai ales cu tatăl meu, Eusebiu Ștefănescu, în zecile de spectacole de muzică și poezie pe care le-am realizat împreună și în alte foarte multe în care am participat alături de actori precum Gheorghe Cozorici, Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Bălănuță, Florian Pittiș, Mircea Albulescu sau Alexandru Repan își are rădăcinile în cele mai îndepărate timpuri, când ritualurile care puteau influența chiar și natura se bazau pe armonia dintre cuvânt și muzică. Viața nu putea și nici nu poate avea consistență și sens fără această armonie de sorginte zeiască, transmisă nouă prin Orfeu. În acest spectacol, muzica pe care am compus-o, a fost special gândită pentru a susține farmecul rostirii unui actor fenomenal cum este Dorel Vișan.“, declara Ion Bogdan Ştefănescu în pregătirea turneului.

Turneul Flautul fermecat este unul dintre proiectele itinerante de amploare care s-au dezvoltat în ultimii ani, iar Ion Bogdan Ștefănescu unul dintre cei mai inventivi muzicieni ai scenei româneşti actuale, artist preocupat în mod creativ de a face din concertele la care participă adevărate spectacole, cât mai atractive pentru public. Întotdeauna el și-a dorit de la fiecare turneu mai mult decât de la cel precedent și astfel a căutat împreună cu cei care au scris istoria acestui turneu, povești care să aducă ceva în plus atât spectatorilor, cât și artiștilor implicați: „Am propus de această dată un eseu poetico-muzical de mare ținută pentru cultura românească în care, alături de muzica special concepută pentru a crea atmosfera și aura potrivite versurilor emblematice ale poeților Mihai Eminescu, Lucian Blaga și George Coșbuc, va evolua unul dintre cei mai carismatici actori români, cu roluri de referință în film și teatru, dar și cu harul specific rostirii poeziei, Dorel Vișan.“

Ritmul anual în care s-a organizat turneul Flautul fermecat începând din anul 2012 – uneori au existat chiar și două ediții pe stagiune – l-a impus în cadrul evenimentelor culturale cu tradiție. Începând cu 2012, Ion Bogdan Ștefănescu a vizitat zeci de orașe din țară alături de pianistul Horia Mihail, în 2018 a realizat turneul Flautul fermecat împreună cu chitaristul Costin Soare. În acest an, este momentul îmbinării între poezie şi -muzică, prin întâlnirea cu Dorel Vişan. O altă perspectivă asupra turneului -Flautul fermecat, noua ediţie din 2019 este o deschidere către o întâlnire a artelor care pentru Ion Bogdan Ştefănescu repre-zintă un mod de viaţă.

Itinerarul va începe pe 6 iunie, ora 19 la Bârlad, în cadrul Pavilionului „Marcel Guguianu“, apoi va continua pe 7 iunie, ora 19, la Sala Filarmonicii din Pitești; 9 iunie, ora 19 la Sala Teatrelli din București; 10 iunie, ora 19 – Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea; 30 iunie, ora 19 – Turda, Sala Teatrului „Aureliu Manea“; 1 iulie, ora 19 – Sinagoga din Bistriţa. Mai multe detalii despre acest eveniment puteți afla pe: www.flautuldeaur.ro sau https://www.facebook.com/ibsflute/

Ultima oră
Pe aceeași temă