Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice din Medgidia

Primăria municipiului Medgidia organizează în perioada 2-5 mai 2019, pe Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei“, cea de-a treia ediție a Festivalului Dapyx.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 01.05.2019 - 15:55

Medgidia de astăzi se află pe pământurile dintre Dunăre și Marea Neagră, care purtau cândva numele de Scythia Minor, meleaguri din inima Dobrogei, locuite de geţii care ar fi fost conduși de regele Dapyx în urmă cu mai bine de două milenii.

„Locuitorii Medgidiei cinstesc memoria acelor vremuri glorioase prin organizarea Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice – DAPYX, care readuce în prezent toate perioadele înaintate ale istoriei, din vremea antică și până în contemporaneitate. Festivalul poartă şi păstrează viu numele regelui Dapyx, un străvechi, înțelept și viteaz cârmuitor al acestor ţinuturi, un erou care a refuzat să devină vasalul Imperiului Roman și a luptat până la capăt în bătăliile sângeroase din perioada 29-28 îHr.“, spun reprezentanții primăriei din Medgidia.

Evenimentul se desfășoară sub sloganul „La Medgidia, eroii nu mor niciodată!“. După ce a fost organizat din fondurile municipalității, în primele ediții, în perioada 2019-2020, va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile. Evenimentul se va întinde pe o durată de 4 zile, fiecare zi având programată o serie de activităţi specifice. Acestea se vor desfășura în taberele asociațiilor de reconstituire istorică participante la manifestare. Vor participa asociaţii de profil – Antichitate, Antichitatea târzie, Evul Mediu, epocile modernă şi contemporană. Va avea loc și o bătaie cu perne pe stadion. La finalul fiecărei zile de festival, pe stadion vor avea loc concerte. Printre cei care vor urca pe scenă se numără Orchestra Națională Valahia, Petrică Mîțu Stoian, Smiley, Elena Gheorghe, Irina Rimes.

Evenimentul se va deschide joi, 2 mai, la ora 18.00, cu o paradă desfășurată pe arterele principale din municipiul Medgidia, și se va încheia duminică noaptea, cu un foc de artificii.

Asociațiile de reconstituire istorică participante:

1. Asociația Culturală Tomis din Constanța împreună cu colaboratori din grupul din Medgidia și Asociația „Edelweiss Ost“ din București;
2. Asociația Cavalerul Danubian din Craiova;
3. Truverii;
4. Asociația Amicii Muzeului din Zalău;
5. Asociația Grupul de
Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana din Brașov;
6. Asociația Tradiția Militară din București;
7. Asociația Castrum Novis din Sibiu;
8. DVX Anticae din Bulgaria;
9. Mos Maiorum Ulpiae Serdicae din Bulgaria;
10. Ordinul Cavalerilor de Mediaș;
11. Cavaleria teutonă;
12. Vulturii din Țara Calatei;
13. Asociația Enciclopedia Dacică din Alba Iulia;
14. Asociația Tradiții Ostășești din București;
15. Grupul de dans „Balkandzhiyche“ din Bulgaria;
16. Asociația Astra Dobrogeană;
17. Asociația Dobrogea Străbună;
18. Cercetașii marini din Constanța și Medgidia.

Comentarii

loading...