10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Exercițiu de imaginație: Ce s-ar întâmpla dacă ar merge la vot 15 milioane de români?

PSD+UNPR+PC ia 40% din voturi și 15 mandate în Parlamentul European, PNL adună 15-16%, deci vreo 6 mandate, PMP ia în jur de 10% din voturi și obține 3 mandate etc. Așa sună, cu mici modificări de procente, concluziile majorității sondajelor de opi­nie publicate înainte de alegeri. Opțiunile de vot sunt relevante însă pentru cei care declară că merg „cu siguranță“ la vot, număr care la europarlamentare este estimat, în modul optimist, aproape de 30%. Dacă ar merge la vot nu 30% din electorat, ci, să spunem, 75%, atunci sunt șanse mari ca procentele de mai sus să sufere ajustări semnificative, iar unele partide cotate acum peste pragul de 5% să cadă sub acesta.

3 din 6 vs. 3 din 18

De dragul exercițiului propus, să luăm în considerare PSD și UDMR, două formațiuni cu un electorat foarte disciplinat (în cazul primeia, contează foarte mult și mobilizarea alegătorilor de către aleșii locali, la a doua, criteriul etnic joacă un rol important). Potrivit sociologilor, PSD ar avea circa 3 milioane de electori disciplinați. Să presupunem că s-ar prezenta toți la urne. Dacă numărul total al celor care s-ar prezenta la vot ar fi de 6 milioane, cele trei ale PSD ar însemna 50%. La polul opus, dacă s-ar prezenta la urne, prin absurd, 18 milioane de români, cele trei ar mai însemna sub 17%. Evident că, în realitate, situația nu va fi niciodată așa și nu va res­pecta regula de trei simplă. Totuși, odată epuizat electoratul tradițional, PSD îi va fi dificil să atragă din electoratul celorlalte partide ori din rândul nehotărâților sau al celor care se declară „scârbiți“ de politică.

Un exemplu concret

Să ne uităm și la UDMR, acum, nu prin raportare la absurd, ci luând două exemple concrete. La alegerile europarlamentare din 2009, UDMR a avut 431.739 voturi din totalul de 4.840.033 voturi valabil exprimate. A rezultat un procent de 8,92%, iar Uniunea a câștigat trei mandate de europarlamentar. La alegerile locale din 2012, la votul pentru primari, UDMR a avut 421.794 voturi. Cu alte cuvinte, un număr de voturi apropiat de cel din 2009. Cu toate acestea, procentul UDMR a fost de doar 3,89%. De ce? Pentru că la urne s-au prezentat mult mai mulți cetățeni decât în 2009, iar numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 10.833.490.

» Se estimează că, duminică, vor veni la urne, în cel mai bun caz, 30% din românii cu drept de vot. Raportat la numărul de votanți comunicat de Autoritatea Electorală Permanentă, 18.226.995, înseamnă că se vor pronunța sub 5,5 milioane de români.

Ultima oră
Pe aceeași temă