Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Regele Mihai și fostul principe Nicolae

DOCUMENT Regele Mihai către Emil Constantinescu: "O schimbare constituțională va trebui sa vină"

Regele Mihai l-a avertizat, în anul 2000, pe președintele Emil Constantinescu asupra faptului că românii vor ajunge să respingă întreaga clasă politică.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.02.2018 - 19:35

Documentul care conține acest avertisment este o scrisoare adresată preşedintelui Emil Constantinescu în 2 noiembrie 2000, la finalul mandatului de preşedinte al celui care s-a declarat „învins de structurile securităţii”.  

Scrisoarea trimisă de Regele Mihai nu a fost făcută niciodată publică de Familia Regală, dar a fost reprodusă în primul volum din cele patru ale cărţii „Timpul dărâmării, timpul zidirii”, publicată de fostul preşedinte Constantinescu în anul 2002.

Acum câteva zile, scrisoarea a fost reprodusă, parțial, și de ziarul "Timișoara".

"S-a încercat utilizarea și adaptarea unor elemente și simboluri ale trecutului pentru a legitima puterea politică prezentă, exact ceea ce comuniștii au încercat și nu au reușit după cinci decenii. (...) România ar fi putut fie să se reconecteze la tradițiile ei, fie să inventeze un nou prezent. Dumneavoastră nu ați ales nici una, nici alta, preferând în schimb să selecționați și să alegeți ceea ce vă convenea din trecut și să ignorați ceea ce vi se părea neconvenabil. (...) Nu ar trebui să ne surprindă că reacția de astăzi a poporului nostru este de a respinge o întreagă clasă politică și, ce este mai grav, de a pune sub semnul întrebării întregul sistem al partidelor", îi scria Regele Mihai președintelui Emil Constantinescu.

Ultimul suveran al României se declara dezamăgit de atitudinea președintelui Constantinescu, de la care românii au avut speranțe mult mai mari decât de la Ion Iliescu.

"Am spus întotdeauna că românii au nevoie să se întoarcă la tradițiile lor istorice și să aibă o dezbatere calmă și deschisă despre viitorul constituțional, urmând apoi ca decizia finală asupra destinului lor să fie luată numai după ce poporul nostru a cântărit toate faptele și opțiunile. Aceasta nu s-a putut întâmpla în 1991, dar s-ar fi putut întâmpla în ultimii patru ani. Din păcate, ocazia a fost pierdută. Sunt deplin convins că atunci când istoria ultimilor patru ani de guvernare va fi scrisă, acest subiect va fi privit ca una din cele mai grave erori comise de oamenii noștri politici. Rezultatul este limpede pentru noi toți: o schimbare constituțională va trebui sa vină", a subliniat Regele Mihai.

Comentarii