1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeAldineCum comentează presa europeană rezultatele alegerilor europarlamentare

Cum comentează presa europeană rezultatele alegerilor europarlamentare

Presa europeană se află, luni, sub şocul "seismului politic" pe care îl reprezintă ascensiunea partidelor eurofobe la alegerile europene şi în special cea a Frontului Naţional, devenit "primul partid din Franţa", relatează Mediafax.

"Seism politic", titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german abodează pe prima pagină, ca de altfel aproape toată presa germană, triumful Frontului Naţional (FN). "Aceasta va avea consecinţe importante. Sloganul «gata cu Europa» ar trebui luat în serios", apreciază publicaţia.

Cotidianul popular Bild, cel mai citit din Germania, vorbeşte la rândul său de un "şoc electoral în Franţa". "Pentru preşedintele Hollande, este o derută", a apreciază cotidianul conservator Die Welt, care vorbeşte, de asemenea, de un "seism politic". Din cauza acestei catastrofe electorale, preşedintele francez François Hollande, învins, este şi mai slăbit. Ar urma să fie şi mai dificil pentru el să demareze reformele necesare", subliniază cotidianul.

"Cutremul în Franţa", crede cotidianul italian La Repubblica. "Şoc în Franţa", scrie şi Corriere della Sera.

"Victoria Frontului Naţional rămâne un şoc care va zgudui Franţa şi Europa întreagă", scrie cotidianul francez Libération (stânga). "Unda de şoc creată de partidul lui Marine Le Pen depăşeşte cu mult frontierele naţionale". "Este o ameninţare reală pentru ideea europeană", scrie acesta.

"FN se impune (…) ca primul partid din Franţa", constată le Figaro (dreapta). "Pentru Marine Le Pen este o victorie personală", deoarecea a "reuşit să încarneze un nou stil, să doboare primul obstacol în calea Frontului Naţional, diabolizarea lui", analizează acesta.

"Extrema dreaptă invadează Franţa", scrie cotidianul spaniol El Mundo.

"Doamna Le Pen conduce marşul extremei drepte în Europa", titrează cotidianul britanic Daily Mail, în timp ce Financial Times vede FN "la conducerea unui cutremur populist".

Times insistă asupra triumfului formaţiunii britanice UKIP, Partidul pentru Independenţa Marii Britanii, eurofob şi populist, dar care s-a distanţat de FN francez.

"UKIP jubilează în timp ce Europea virează către dreapta", titrează cotidianul, vâzând în aceasta o "umilire" pentru premierul britanic David Cameron.

Postul de radio portughez Renascença (RR) subliniază formarea "celui mai puţin europenist Parlament European" din istorie.

Partidele tradiţionale au fost puternic sancţionate, titrează cotidianul spaniol El Pais (stânga), în timp ce El Mundo (centru-stânga) subliniază "deruta" principalelor două formaţiuni spaniole, Partidul Popular, aflat la putere din 2011, şi Partidul Socialist, principala forţă de opoziţie.

"Bipartismul suferă cea mai grea înfrângere din democraţia" revenită după moartea lui Franco în 1975, afirmă cotidianul catalan La Vanguardia.

Cotidianul austriac Kurier subliniază totuşi că "oboseala în cadrul dreptei" anunţată în Europa a fost "mai puţin spectaculoasă decât se anunţase". Cotidianul subliniază între altele dezamăgirea partidului SNS, care nu va avea europarlamentari, în Slovacia vecină. SNS este unul dintre partidele pe care conta extrema dreaptă europeană pentru a-şi constitui un grup la Strasbourg.

Cele mai citite

Mașinile de tocat carne sunt ideale pentru a pregăti rețete sănătoase, creative și delicioase

Mașina de tocat carne este un mic aparat electrocasnic care a redevenit unul dintre cele mai populare în zilele noastre datorită utilității sale crescute....

Mihaiela Iorga-Moraru și Ionuț Ardeleanu, noii șefi cheie de la DNA

Anunțul de azi al Ministerului Justiției privind numirea noilor șefi ai secțiilor cheie din DNA, DIICOT și Parchetul General, a evidențiat ocuparea unor...

Comisia juridică din Senat, pentru ridicarea imunității lui Cîțu

Comisia juridică a Senatului a acordat, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier...
Ultima oră
Pe aceeași temă