26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăAldineCine este „creierul” vizitei lui Mihai Tudose la Bruxelles. A renunţat la...

Cine este „creierul” vizitei lui Mihai Tudose la Bruxelles. A renunţat la Parlamentul European pentru Palatul Victoria

Proaspăt numit în funcţie şi abia scăpat de „evaluarea” lui Dragnea şi Tăriceanu, premierul Mihai Tudose s-a dus la Bruxelles. Cel care i-a deschis uşile în capitala UE a fost însă fostul eurodeputat Victor Negrescu.

Premierul Mihai Tudose şi-a început vizita la Bruxelles cu o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Apoi, prim-ministrul s-a întâlnit şi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. În fine, Tudose a avut seara o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Cam multe uşi deschise pentru un novice în ale politicii, cum este Mihai Tudose perceput de decidenţii de la Bruxelles. Secretul este prezenţa în delegaţia guvernamentală a ministrului Afacerilor Europene, Victor Negrescu, cel care şi-a dat demisia din Parlamentul European pentru a o înlocui pe Ana Birchall în această funcţie în Guvernul de la Bucureşti. 

Victor Ponta: "Se va îmbăta în seara asta"

Cel mai tânăr europarlamentar (născut în 1985) din cei 32 de reprezentanţi ai României, el a ajuns la Strasbourg şi Bruxelles datorită lui Victor Ponta, care a decis să o reţină la Bucureşti pe Ecaterina Andronescu, cea care deschidea lista PSD. Atunci când a luat decizia, Ponta a spus referindu-se la Negrescu că "se va îmbăta în seara asta".

Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, la Bruxelles şi apoi la Paris. Este licenţiat în ştiinţe politice în cadrul Universităţii Bucureşti în anul 2008.

Doctoratul în ştiinţe politice l-a obţinut în anul 2011, în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative cu specializarea relaţii internaţionale şi studii europene. A cochetat cu jurnalismul la RTL şi RFI, a fost implicat în mai multe ONG-uri, printre care Union des Lycéens de France şi Association des Etudiants Francophones. Este membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare şi s-a implicat activ în politică. A fost, rând pe rând, consilier la Camera Deputaţilor, consultant politic la Parlamentul European, consilier de comunicare şi relaţii cu presa la Ministerul Afacerilor Externe. Din 2012 este cadru universitar la SNSPA.

A promis reducerea TVA la prezervative

Activitatea politică şi-a început-o ca membru al Partidului Socialist Francez, responsabil pentru comunităţile de străini în Paris (2002). În 2005 devine membru al PSD, iar doi ani mai târziu este ales preşedinte al PES Activists România. În fine, în toamna lui 2015 este ales vicepreşedinte al PSD. Ca pată de culoare, a candidat la alegerile parlamentare din 2008, promiţând scăderea TVA pentru prezervative. 

Odată ajuns la Bruxelles, în 2015, Victor Negrescu a ţinut neapărat să se afirme, să nu dezamăgească încrederea acordată de Victor Ponta. S-a implicat în numeroase proiecte şi şi-a făcut multe relaţii în cercurile politice de la Strasbourg, cu precădere în cel socialist, din care face parte. Era cunoscut ca un apropiat al fostului preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz, socialist. 

Cu toate acestea, el are suficiente conexiuni şi în cadrul PPE, partid aflat la putere la nivel european în urma alegerilor europarlamentare care au avut loc în UE pe 25 mai 2014. Şi aşa a reuşit Mihai Tudose să „puncteze” într-o singură zi trei întâlniri importante cu responsabili europeni de prim rang. 

Europarlamentarul anului în 2015

La nici un an după ce a fost validat ca membru al Parlamentului European, Victor Negrescu a fost votat „europarlamentarul anului” la categoria Energie, în cadrul „MEP Awards 2015″. Aceeaşi distincţie a primit-o, tot atunci, eurodeputatul Adina Vălean (PPE), soţia fostului preşedinte al PNL Crin Antonescu, la categoria Energie. MEP Awards este un  concurs prin care sunt premiaţi eurodeputaţii cu cea mai intensă activitate în anul precedent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă