Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Centenar România. Legiunea voluntarilor români din Siberia, în imagini

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 30.08.2018 - 14:38

Istoria Legiunii voluntarilor români din Siberia a rămas ascunsă zeci de ani, deși unii ofițeri și-au scris memoriile și arhivele au păstrat multe imagini. La începutul anului 1918, în lagărele de prizonieri din Rusia, aflată la începutul bolșevizării, ofițerii români au început propaganda pentru recrutarea unui corp de voluntari care să lupte împotriva bolșevicilor sub coordonarea misiunii militare franceze. Abia în octombrie 1918 s-a constituit corpul voluntarilor români în orașul Celiabinsk de lângă Munții Urali. Fotografiile de față, prezentate de saecularia.ro, datează din această perioadă.

Activitatea trupelor române a fost coordonată de Comitetul Național al Transilvănenilor și Bucovinenilor, prezidat de brașoveanul Voicu Nițescu. Acesta era redactorul-șef al ziarului „Gazeta de Transilvania“ de la Brașov, iar cât timp s-a aflat în Siberia a coordonat o ediție specială a publicației apărute aici – un număr al ziarului poate fi văzut pe masă în fotografia Comitetului din octombrie 1918.

Ziarul a fost tipărit cu mari dificultăți în Siberia – doar la Ekaterinburg a fost găsit un set de litere latine pentru tipografie, însă fără semnele diacritice românești, ceea ce a stârnit protestele unor cititori.

Unul dintre memorialiștii aventurilor românilor din Siberia a fost locotenentul Simion Ghișa, care poate fi văzut în fotografia de mai jos, al doilea în picioare.

 

În fotografia care ne arată cazarma românilor din Celiabinsk se poate distinge tricolorul fluturând deasupra intrării principale și pot fi văzuți câțiva militari în uniforme românești.

 Biroul Comitetului Național are de asemenea intrarea din stânga împodobită cu tricolorul, fiind păzită de doi militari în uniforme române.

Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro, din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale.

 

Comentarii

loading...