Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cea mai caldă zi din România. Ecuador. Heroina&Aspirina. Metronom duminical. Magellan. Hoover. Galeriu. Greenwich.

S-a întâmplat pe 10 august

Share

Marius Cosmeanu 0 comentarii

10.08.2014 - 10:54

626. Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.

1519. Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

1675. A fost înființat Observatorul Regal din Greenwich. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului s–a păstrat până în prezent și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

1809. Proclamarea independenței statului Ecuador. Sărbătoare națională.

1874. S-a născut politicianul Herbert Hoover, al 31-lea preşedinte al SUA.

1878. S-a născut scriitorul şi medicul Alfred Döblin, considerat a fi unul din principalii reprezentanţi ai expresionismului în literatură. Romanul său, "Berlin Alexanderplatz", este considerat prototipul romanului modern al marilor oraşe.

1884. S-a născut Panait Istrati, scriitor român afirmat în Franţa: "Chira Chiralina", "Cum am devenit scriitor", "Ciulinii Bărăganului", "Codin".

1897. Prima sintetizare a aspirinei a fost realizată de chimistul german Felix Hoffmann, acreditat și pentru prima sintetizarea heroinei.

1912. S-a născut scriitorul brazilian Jorge Amado.

1913. S-a născut fizicianul german Wolfgang Paul, laureat al Premiului Nobel.

1921. S-a născut criticul și istoricul literar Ion Negoiţescu, membru marcant al Cercului literar de la Sibiu.

1929. S-a născut Tamara Buciuceanu-Botez, actriță româncă de teatru și film.

1940. S-a născut Radu Maltopol, muzician și jurnalist, emigrat, în 1969, în Olanda. A lucrat sub pseudonimul Radu Teodor la redacția muzicală a postului de radio Europa Liberă, secția în limba română, fiind realizatorul emisiunii Metronom, după moartea lui Cornel Chiriac.

1951. S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5° C, în județul Brăila.

1960. S-a născut actorul Antonio Banderas.

2003. A murit Părintele Constantin Galeriu, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO.

2008. A murit Isaac Hayes, unul dintre cei mai importanţi cântăreţi ai muzicii soul, recompensat cu un premiu Oscar. A primit, în 1972, premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, a filmului "Shaft".

2012. A murit pilotul român Ioan Dicezare.

Citește și:

Mihai Viteazul. Nagasaki. Piaget. Avogadro. Inzaghi. Șostakovici. Jucătorul cu mărgelele de sticlă.

08.08.08. Șapirograful. Cupa Davis. Marele jaf. Rain man. Zapata. Federer. Napoleon. Născut în ’02.

Coasta de Fildeș. Badea Cârțan. Războiul de țesut. Berzelius. Mata Hari. Tagore.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...