23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist7 octombrie în istorie: Moldova cere unirea. România intră în Consiliul Europei

7 octombrie în istorie: Moldova cere unirea. România intră în Consiliul Europei

La 7 octombrie 1857, Mihail Kogălniceanu prezintă dorința cea mai mare a moldovenilor: unirea cu Țara Românească. În 1993, România e primită în Consiliul Europei. Iar în anul 2001, SUA încep ofensiva împotriva guvernului taliban și a grupării teroriste Al-Qaeda.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 7 octombrie în istorie.

1571. Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei,  Maltei,  Veneției,  Genovei  și  Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, zdrobește flota  turcă.

1698: Decizia Sinodului de la Alba Iulia de unire a Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia cu Biserica Romei.

1763: Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani, era intrezisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord.

1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă.

1777: Bătălia de la Saratoga. Armata colonială americană îi învinge pe englezi.

1849. A murit Edgar Allan Poe, scriitor american (n. 1809)

1857.  În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea "dorințele fundamentale" ale românilor moldoveni, arătând că "dorința cea mai mare" este Unirea Principatelor într–un singur stat.

1870. Războiul franco-prusac – Atacul de la Paris: Leon Gambetta fuge de la Paris într-un balon.

1866. A apărut, la București, periodicul politic și literar "Dacia Română".

1883. S-a inaugurat Castelul Peleș.

1885. S-a născut Niels Bohr, fizician danez, laureat al Premiului Nobel (d. 1962).

1886. S-a născut Romulus Cândea, istoric român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1973).

1919. Ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart  Maatschappij  (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, linie aeriană.

1949. Zona de ocupație sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

1952. Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

1952. S-a născut Vladimir Putin, politician rus, al 4-lea președinte al Rusiei.

1954. S-a născut Diana Lupescu, actrițăromână de teatru și film.

1967: Revoluționarul marxist Che Guevara a  fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.

1968. S-a născut Luminița Anghel, interpretă română de muzică ușoară.

1970. Se deschide primul parc național din Germania: Nationalpark Bayerischer Wald.

1975: RDG și URSS semnează Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.

1979. S-a născut Simona Amânar, gimnastă română.

1985. A fost deturnată nava italiană Achille Lauro aflată încroazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, de membrii organizației "Frontul pentru Eliberarea Palestinei".

1993.  România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.

2000. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea "excesivă a forței" împotriva palestinienilor de către Israel.  Statele Unite s-au abținut de la vot.

2001. Forțele militare americane și britanice au declanșat ofensiva asupra guvernului Taliban și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda.

2003. În California, alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.

2004. Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică, fiind înlocuit de fiul său, Norodom Sihamoni.

2006. A murit Anna Politkovskaia, scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului (n. 1958).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă