17.3 C
București
sâmbătă, 23 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist30 martie în istorie: Rusia pierde Războiul Crimeii. Americanii cumpără Alaska

30 martie în istorie: Rusia pierde Războiul Crimeii. Americanii cumpără Alaska

1392. Prima atestare documentară a oraşului Roman, în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei.

1559. A murit matematicianul german Adam Ries.

1633. S-a născut cronicarul moldovean Miron Costin.

1746. S-a născut pictorul spaniol Francisco Jose de Goya.

1811. S-a născut chimistul german Robert Bunsen, coautor al lămpii cu gaz, care îi poartă numele, pe baza unui proiect din 1855 al colegului său britanic Michael Faraday.

1821: Întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluției din Țara Românească, și Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergențe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia județele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.

1842. Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american Crawford Long.

1844. S-a născut poetul francez Paul Verlaine.

1853. S-a născut pictorul expresionist Vincent van Gogh.

1856. Semnarea Tratatului de Pace de la Paris, care consfinţea înfrângerea Rusiei în faţa Marii Britanii, Franţei, Turciei şi Piemontului (Milano) în Războiul Crimeii.

1858. Americanul Hyman Lipman înregistrează patentul creionului cu gumă de şters.

1867. Statele Unite cumpără Alaska de la Imperiul Rus pentru suma de 7.200.000 $ (2 cenţi/acru), acţiune denumită de presa americană drept „Nebunia lui Seward (secretarul de stat)’’.

1874. S-a născut Nicolae Rădescu, ultimul premier democratic al României dinainte de comunism (1944-1945). A murit în anul 1953.

1879. A fost înființată Academia Română.

1889. S-a înfiinţat Agenţia Telegrafică Română (azi, Agerpres).

1894. S-a născut Serghei Iliuşin, pilot în Primul Război Mondial şi proiectant al seriei de avioane Iliuşin 2 şi 4 utilizate în cel de Al Doilea Război Mondial.

1899. A murit Lascăr Catargiu, prim-ministru al României.

1912. A murit scriitorul german Karl May, creatorul lui Winnetou, Old Shatterhand, Old Surehand și a altor personaje legendare ale Vestului Sălbatic imaginat de el.

1925. A murit filosoful austriac Rudolf Steiner.

1937. S-a născut Warren Beatty, actor, regizor, scenarist și producător american.

1939. A fost inaugurată linia telefonică directă Bucureşti-Budapesta.

1945. S-a născut Eric Clapton, chitarist, vocalist și compozitor britanic.

1949. A murit chimistul german Friedrich Bergius, chimist german, laureat Nobel. A inventat un proces de transformare a cărbunilor în petrol și a lemnului în zahăr.

1951. UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand Oficiului de Recensămînt al Statelor Unite.

1962. S-a născut rapperul american MC Hammer (Stanley Kirk Burrell).

1964. S-a născut cântăreața Tracy Chapman.

1968: S-a născut Céline Dion, cântăreață canadiană, solistă vocală pop-rock

1981. Preşedintele american Ronald Reagan este împuşcat în piept de John Hinckley, în timp ce părăsea hotelul Hilton din Washington, atentat în care au fost rănite alte trei persoane oficiale.

1987. Tabloul Floarea Soarelui, pictat în 1888 de Vincent van Gogh, este vîndut de casa de licitaţii Sotheby’s din New York cu suma de 53,9 milioane de dolari.

1989. A murit monahul Nicolae Steinhardt, traducător și scriitor („Jurnalul fericirii”).

2003. A murit actriţa Vasilica Tastaman.

2004. A murit actorul Aurel Giurumia (născut 1931).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Controale în Centrul vechi al capitalei. Amenzi de peste 240.000 de lei

Inspectorii de muncă au desfășurat o acțiune de control în noaptea de vineri spre sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei, concentrându-se pe sălile de...

Kievul a negat din nou orice legătură cu atacul mortal din apropiere de Moscova

Kievul a respins ferm orice implicare în atacul tragic care a avut loc în apropierea Moscovei vineri, soldat cu pierderea a cel puțin 115...

Suspecți reținuți, după atacul terorist din Moscova. Doi dintre ei, prinși după o cursă cu mașini

Două persoane suspectate că au comis ieri atacul mortal din apropiere de Moscova au fost reţinute în regiunea rusă Briansk în urma unei urmăriri...
Ultima oră
Pe aceeași temă