20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist19 iunie în istorie: Soții Rosenberg, acuzați de trădare, sunt executați în...

19 iunie în istorie: Soții Rosenberg, acuzați de trădare, sunt executați în SUA. Fondatorul WikiLeaks refuză să fie extrădat la americani

La 19 iunie 1862, președintele Lincoln a abolit sclavia în SUA. În 1953, soții Rosenberg au fost executați pentru spionaj în favoarea URSS. În 1987 Ceaușescu demolează Biserica Sfânta Vineri. Iar în 2012, Julian Assange cere azil în Ambasada Ecuadorului.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 19 iunie în istorie.

1623. S-a născut Blaise Pascal, matematician, fizician, filosof și scriitor francez.

1764. S-a născut generalul Gervasio Artigas, fondatorul statului Uruguay.

1857. La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane.

1862 Abraham Lincoln a semnat legea de abolire a sclaviei pe teritoriul Statelor Unite.

1882. S-a născut economistul și sociologul Ștefan Zeletin.

1899. S-a născut criticul literar George Călinescu, editorul celebrei opere „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”. Romane: „Enigma Otiliei”, „Scrinul negru”, „Bietul Ioanide".

1919. A murit criticul literar Petre P. Carp, unul dintre întemeietorii Junimii, şef al Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru şi prim-ministru.

1941. S-a născut actrița Irina Petrescu.

1947. S-a născut Salman Rushdie, romancier, poet și eseist britanic de origine indiană, autorul celebrelor „Versete satanice”

1953. Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul a durat numai două zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul Războiului Rece, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

1956. Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller

1961. Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie.

1962. S-a născut Paula Abdul, cântăreață, coreografă, dansatoare și actriță americană, laureată a premiului Grammy.

1963. S-a întors pe Pământ Valentina Tereșkova, prima femeie ajunsă în Cosmos.

1972. S-a născut Andrei Duban, actor român de teatru și film. În copilărie s-a remarcat recitând poezii în onoarea cuplului Ceaușescu.

1978. Apar primele benzi desenate cu pisica Garfield.

1987: Biserica Sfânta Vineri – Hereasca, cu hramul „Cuvioasa Parascheva" (datând din 1645) a fost demolată. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și muzeul Herești. Pe locul bisericii a fost construit blocul 105 B

1993. A murit William Golding, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel.

2012. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, cere azil în Ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a evita să fie extrădat în SUA.

2013. A murit Gyula Horn, prim-ministru al Ungariei între anii 1994-1998 (născut  1932).

2014. Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă