20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 octombrie în istorie: Mihai Viteazu cucerește Transilvania. Statele Unite cumpără Alaska

18 octombrie în istorie: Mihai Viteazu cucerește Transilvania. Statele Unite cumpără Alaska

La 18 octombrie 1386, la Heidelberg s-a deschis prima universitate din Germania. În 1599, Mihai Viteazu învinge la Șelimbăr și cucerește Transilvania. În 1867, SUA iau în posesie Alaska, după ce o cumpăraseră de la Rusia. Iar în 1922 s-a înființat BBC.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 18 octombrie în istorie.

1386. Deschiderea Universității din Heidelberg, cea mai veche universitate din Germania.

1599. A avut loc bătălia de la Şelimbăr. Mihai Viteazu, domnul Țării Românești, învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory. Întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stăpânirea lui Mihai Viteazu.

1663. S-a născut Eugen de Savoya (decedat 1736), feldmareșal al Sfântului Imperiu Roman, guvernator al Banatului. Pe 18 octombrie 1716, prințul Eugeniu de Savoya îşi făcea intrarea triumfală în cetatatea Timişoarei, eliberând oraşul după 164 de ani de stăpânire otomană.

1648. Pantofarii din Boston fondează prima organizație muncitorească din Statele Unite.

1851. Romanul Moby Dick, de Herman Melville, a fost publicat în premieră, sub titlul The Whale  (Balena).

1859. S-a născut filosoful francez Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel.

1867. Statele Unite ia în posesie Alaska după ce a plătit Rusiei 7,2 milioane de dolari. An de an, 18 octombrie e celebrată ca zi a statului Alaska.

1878. Rusia a luat în stapânire totală Basarabia.

1883. S–a semnat, la Viena, într–un cadru strict secret, Tratatul de alianță româno-austro–ungar.

1907. S-a născut scriitorul Mihail Sebastian.

1911. A murit psihologul francez Alfred Binet.

1921. Se înființează Republica Sovietică Socialistă Autonomă Crimeea, în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Federative Ruse.

1922. Se înființează The British Broadcasting Company, Ltd., care va fi înlocuită, în 1927, de British Broadcasting Corporation  (BBC).

1926. S-a născut cântărețul și chitaristul Chuck Berry.

1926. S-a născut actorul și regizorul Klaus Kinski.

1931. A murit inventatorul american Thomas Edison (născut 1847). Printre invențiile sale: fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul. Edison a pus în funcţiune prima centrală electrică care a alimentat clădirile unui oraş.

1932. S-a născut Vytautas Landsbergis, academician și om politic lituanian, membru al Parlamentului European în perioada 2004-2009 din partea Lituaniei. A luptat pentru independența Lituaniei față de fosta URSS și a fost primul președinte al statului lituanian din perioada post-sovietică.

1941. Se declanșează operațiunea militară de cucerire a Peninsulei Crimeea.

1954. Compania Texas Instruments anunță fabricarea primului aparat de radio cu tranzistori, Regency TR-1.

1955. A murit filosoful  José Ortega y Gasset.

1956. S-a născut tenismana americană de origine cehă Martina Navrátilová.

1960. S-a născut actorul și regizorul belgian Jean-Claude Van Damme.

1967. Filmul de desene animate The Jungle Book  (Cartea junglei)  este prezentat în cinematografele americane.

1967. S-a născut actorul și cântărețul Ștefan Bănică Jr.

1968. Atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din satul olimpic. Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul Black Power.

1968. Raid al poliției în apartamentul lui John Lennon și Yoko Ono în care s-a găsit 168 de grame de marijuana. Ulterior au pledat vinovați și au plătit 150 de lire sterline.

1989. Erich Honecker demisionează din funcția de Secretar General al Partidului Unității Socialiste din Germania.

2006. Alpinistul român Constantin Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri)  din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.

2011. A murit Paul Everac (născut 1924), dramaturg român. După decembrie 1989, pentru o scurtă perioadă, a fost director al Televiziunii Române.

2012. A murit Sylvia Kristel (născută 1952), actriță olandeză. A devenit celebră prin interpretarea rolului principal în patru din cele șapte filme ale seriei Emmanuelle.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă