Este povestea celor 19 zile în Himalaya ale lui Alexandru Tudose, românul plecat în călătoria spre Vârful Lobuche East (6.119 m) pentru a demonstra că un om obișnuit poate face tot ceea ce își propune.
Alexandru Tudose este un tip obișnuit. Absolvent de ASE, a lucrat timp de 15 ani în vânzări, iar în ultimii 10 ani s-a ocupat de construcții industriale – hale industriale și construcții de beton. Din 2014 susține cursuri și seminarii de dezvoltare personală. În 2015 a fondat, împreună cu trei prieteni, fan clubul AC Milan România.
În 2018 a urcat pe Uhuru, Kilimanjaro – cel mai înalt munte al Africii, pentru ca în 30 martie 2019 să urce pe Lobuche East (6.119 m) în Himalaya, după ce a atins Everst Base Camp. A rămas fascinat de șerpași și porteri, care se simt în elementul lor acolo. Primii urcă cu mare dezinvoltură, sunt adevărați zei ai muntelui. Ceilalți cară incredibile greutăți pe care un om obișnuit nici nu le poate clinti.
Despre experiența lui în Himalaya Alexandru Tudose va vorbi cu ocazia spectacolului caritabil Stars4Dreams de marți, 16 aprilie, de la ora 20.00, care marchează 30 de ani de fapte bune ale celor de la Fundația Copii în Dificultate și peste 18.000 de copii îngrijiți. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului și se va bucura și de participarea a unor vedete precum INNA, Irina Rimes sau Nicoleta Nucă. Pe scenă vor mai urca Andreea Avarvari (finalistă la Vocea României), trupa Victory of Arts și tânăra balerină Măriuca Iordache, remarcată la ultima ediție a emisiunii Românii au talent.
Mesaj din Himalaya: „Micuților, să știți că tot timpul cineva va avea grijă de voi”
De-a lungul călătoriei sale de 19 zile în Himalaya, Alexandru Tudose a avut ocazia să vadă locuri incredibil de frumoase, să cunoască oameni și obiceiuri și să se încarce cu energie și povești pe care abia așteaptă să le spună copiilor de la Fundația Copii în Dificultate.
Alexandru Tudose a ajuns la Kathmandu în data de 20 martie, în plin Festival Holi, al Culorilor. A aterizat cu un avion mic pe Aeroportul Lukla, considerat cel mai periculos aeroport din lume (de unde a decolat, la întoarcere, cu un elicopter pilotat de un italian din Torino). A traversat văi adânci pe poduri suspendate la zeci de metri înălțime. A rostit mantre rotind mani wheels. S-a recules în fața monumentului închinat nepalezului Tenzing Norgay, primul om care a cucerit Vârful Everest, alături de Edmund Hillary, sau lângă memorialul Scott Fischer, celebrul alpinist american răpus de munte în 1996.
A cunoscut porteri care cară în spate uneori peste 100 de kilograme de bagaje și ghizi de altitudine, care au în palmares 4-5 urcări pe Everest și tot atâtea ale altor opt miari. A respirat aerul tare al Everest Base Camp, locul de unde pleacă toate expedițiile care „atacă” Everestul pe creasta sudică, a admirat una dintre cele mai frumoase priveliști ale Himalayei, cea oferită de Vârful Kala Patthar, și le-a transmis un mesaj emoționant de pe Vârful Lobuche East copiilor de la Fundația CID.
„Micuților, vă salut și vă pupăcesc de aici. Să știți că tot timpul cineva va avea grijă de voi. Iar eu, astăzi, pentru voi, am împlinit visul ăsta. Vă pup și să avem povești frumoase de spus”, acesta este mesajul video înregistrat de Alexandru Tudose la câteva minute după ce a ajuns pe Vârful Lobuche East, ținta călătoriei sale.
De altfel, călătoria în Himalaya a fost făcută cu gândul la copiii de la Fundația CID. Mai mult, Alexandru Tudose a cărat cu el cărți de colorat pe cărările Himalayei, pe care le-a împărțit copiilor din munți. Chiar și la Everest Base Camp, pe Kala Patthar ori pe Lobuche East a avut cărți în rucsac, pe care le-a împărțit apoi, la coborâre, unor copii care s-au grăbit, cu entuziasm, să coloreze. În acest fel, Alex i-a împrietenit, simbolic, pe copiii de la Fundația CID cu cei din Himalaya.
Alexandru Tudose mărturisește că ascensiunea în Himalaya a fost frumoasă. Acum, întors în România, începe să uite orele de urcuș în creierii nopții, frigul din cort, peretele pe care a urcat în corzi, cu colțari. Dar își amintește perfect bucuria și sentimentul de împlinire pe care l-a avut la tot pasul și mai ales atunci când a ajuns pe vârf.
Fundația Copii în Dificultate îngrijește copii cu boli incurabile în faze terminale, infectați cu HIV/SIDA, cu tulburări din spectrul autist sau abandonați.
Activitatea Fundației CID este sprijinită de personalități precum Simona Halep, Cristi Chivu, Marcel Iureș, Marius Manole, Ivan Patzaichin, Dumitru Prunariu.