5.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

China și Coreea sărbătoresc nunta de plutoniu: 70 de ani de relații anti-americane

Amorul nefiresc dintre cele două ţări din Extremistul Orient „a jucat un rol important şi pozitiv în menţinerea păcii şi stabilităţii regionale”, a mai declarat Xi, la fel de îndrăgostit de Coreea de Nord cum era Mao când i-a fost Phenianului alături la greu, în anii 1950. Desigur, pe atunci era și Stalin la firul ierbii, în cel mai spumos ménage à trois interstatal comunist.

Kim i-a răspuns fără întărziere iubitului Xi printr-o o scrisoare de sirop în care tresălta despre relația “invincibilă” între cele două ţări care “va fi nemuritoare pe calea realizării cauzei socialismului”. Șeful peninsulei a promis că împreună cu amorezul chinez va “apăra constant cauza socialismului şi vor apăra pacea şi stabilitatea” împotriva mârșavei democrații capitaliste Occidentale.

Și mai ales împotriva Statelor Unite, deși venirea lui Trump la putere a făcut ca Washingtonul să nu mai reprezinte o miză. El a fost deja făcut bucăți de Kim Jong Un în negocierile la nivel de șefi de stat care la care Trump se afișează cu o bună-credință circărească. Nici măcar China n-a sperat vreodată că ghimpele coreean va putea să facă ceva mai mult decât să stânjenească superficial SUA. Dar Trump a transformat America într-un balon inform și pregătit special pentru ca neînsemnatul ghimpe phenianez să capate forțe de bisturiu asupra diplomației și imaginii publice americane. E principalul motiv pentru care Xi i-a declarat dragoste nețărmurită și nesfârșită Coreei de Nord, chiar dacă e mică, săracă și neputincioasă. Fără zestre și fără să posede calități fizice sau intelectuale deosebite, Coreea face suficient rău americii încât China să o păstreze și să o folosească pentru a-și asigura poziția de viitor tăvălitor al Statelor Unite.
         O mică mostră a modului în care SUA este scuipată în față de Kim și se încăpățânează să mai primească a avut loc la încheierea în Suedia, a noilor negocieri între Washington și Phenian asupra programului nuclear nord-coreean.
Coreea s-a plâns că discuţiile de la Stockholm au eşuat. SUA „ne-au dezamăgit enorm”, a vomitat dezgustat emisarul nord-coreean Kim Myong Gil. Însă Washingtonul a dat asigurări că a avut „discuţii bune” cu Phenianul, și americanii chiar cred lucrul ăsta. Iar Xi mai simte niște săgeți de dragoste pentru coreeni.

Ultima oră
Pe aceeași temă