8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăAldine6 decembrie în istorie: Americanii desfiinţează sclavia. Puterile Centrale ocupă Bucureştiul

6 decembrie în istorie: Americanii desfiinţează sclavia. Puterile Centrale ocupă Bucureştiul

1060. Béla I este încoronat rege al Ungariei.

1534. A fost fondat orașul San Francisco de Quito, în prezent, capitala Ecuadorului și parte a patrimoniului UNESCO.

1768. Primul volum din Encyclopædia Britannica a apărut la Edinburgh, Scoția.

1774. Sistemul de învățământ din Austria este reproiectat de către împărăteasa Maria Tereza. Noile reguli stabilesc o perioadă de șase ani de învățământ obligatoriu în școala elementară, manuale, uniforme și formarea cadrelor didactice.

1778. S-a născut fizicianul şi chimistul Joseph Louis Gay-Lussac, cunoscut pentru cercetările sale asupra proprietăților gazelor.

1835. S-a născut medicul Nicolae Kalinderu,  membru al Academiei Române. A studiat în Franța, la Facultatea de Medicină din Paris, unde a fost influențat de medicina experimentală a lui Claude Bernard și de teoria bacteriologică a lui Louis Pasteur. A inițiat, împreună cu Victor Babeş, studii privind histologia, microbiologia, diagnosticul şi epidemiologia leprei.

1865. Statele Unite au adoptat al treisprezecelea amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

1877. Inventatorul american Thomas Alva Edison a realizat prima înregistrare sonoră cu fonograful său cilindric, recitând Mary had a Little Lamb.

1877. Apare primul număr al ziarulului Washington Post.

1880. A fost emis decretul prin care Buenos Aires a devenit capitala Argentinei.

1898. S-a născut celebrul fotojurnalist Alfred Eisenstaedt.

1903. S-a născut latinistul Niculae I. Herescu, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940.

1912. La Brăila a avut lor primul Congres al muncitorilor din porturile României și s-a constituit Uniunea Lucrătorilor de Transport pe Apă și pe Uscat din România.

1912. A murit Ion Mincu, arhitect, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.

1916. Primul Război Mondial. Puterile Centrale ocupă Bucureștiul.

1917. Cargobotul SS Mont-Blanc încărcat cu muniție a explodat în portul Halifax din Noua Scoție, după ce s-a ciocnit de vasul norvegian Imo. Aproximativ 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar 9.000 de oameni au fost răniți.

1931. S-a născut publicistul și realizatorul TV Alexandru Stark.

1944. A depus jurământul ultimul guvern democratic dinainte de 1989.   Şeful guvernului a fost Nicolae Rădescu.

1995. România a protestat împotriva pretenţiilor Ucrainei de a conferi “statutul de ape teritoriale” unei distanţe de 12 mile marine în jurul Insulei Şerpilor.

1998. S-a constituit Casa Națională de Asigurari de Sănătate.

2000. Magistraţii militari au început judecarea foştilor ofiţeri de Miliţie implicaţi în uciderea inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, din cauza loviturilor pe care le-a primit în timp ce se afla în arestul Inspectoratului General al Miliţiei (IGM).

2006. Guvernul a alocat 800.000 lei pentru răscumpărarea a patru brăţări dacice.

2009. Are loc cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale, în urma căruia Traian Băsescu obţine 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă